Guvernul Orban a aprobat proiectul privind carantinarea și izolarea. Tătaru: Sper că un interes național nu va lăsa loc de interpretare politică / Arafat: Carantina se va referi la persoane sănătoase (VIDEO)

Guvernul Orban a aprobat proiectul privind carantinarea și izolarea. Tătaru: Sper că un interes național nu va lăsa loc de interpretare politică / Arafat: Carantina se va referi la persoane sănătoase (VIDEO)
Foto: gov.ro

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat, luni, că proiectul pentru gestionarea pandemiei de coronavirus, care pune în concordanță cerințele CCR privind carantinarea, izolarea și internarea obligatorie, a fost aprobat de Guvern și merge în regim de urgență în Parlament. La rândul său, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) cu rang de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a explicat că inițiativa legislativă poate fi folosită și în alte situații, nu numai pentru cazurile de COVID-19, explicând că de acum încolo „carantina persoanelor” se va referi la cele sănătoase, „dar care pot fi expuse, pot fi în perioada de incubație șamd”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Guvernul Orban a aprobat proiectul privind carantinarea și izolarea. Ce a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

„Încă de vineri vă spuneam că, în acest weekend, se va lucra la un proiect de lege care să pună în concordanță deciziile Curții Constituționale. Suntem în măsură și astăzi a fost aprobat în ședință de Guvern un proiect legislativ care să inițieze niște măsuri igienico-sanitare pentru situații deosebite de risc epidemiologic sau biologic. De ce este necesar? Este necesar pentru a putea gestiona și controla pandemia prin care trecem. Ați putut observa de vineri până astăzi modificările de observare sau de abordare a tot ce a însemnat carantină, a tot ce a însemnat izolare, chiar și internarea în spital. Noi suntem în acest moment într-o evaluare a numărului de cazuri în care s-a solicitat externarea sau numărul de persoane care au părăsit izolarea sau carantinarea voluntară, sau pentru cei care nu au respectat izolarea și au solicitat punerea în concordanță cu decizia Curții. Dacă este să facem o evaluare de ieri până astăzi, deși astăzi avem 250 de cazuri noi la 4.600 de teste, avem o diferență de număr de pacienți în spitale de 550. (…) Suntem într-un moment în care acest proiect de lege a fost aprobat în ședința de Guvern, va merge în regim de urgență în Parlament. Sper ca, ceea ce spuneam și vineri, un interes național, un interes de sănătate publică, sănătatea poporului român, să nu lase loc de interpretare politică”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Întrebat ce crede despre imaginile de pe litoral din weekend, dar și în ce măsură sunt folositoare noile norme dacă oricum populația pare să nu mai respecte cu aceeași strictețe regulile de siguranță sanitară, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a răspuns: „Aceste imagini nu sunt doar din acest weekend. Avem astfel de imagini de vreo patru săptămâni. Am făcut și facem în continuare apel la tot ce înseamnă distanțare fizică, respectarea unor recomandări și precauții. Partea medicală, pe care sistemul medical, tot ce înseamnă Comitet Național pentru Situații de Urgență, putea să o desfășoare, ne-a fost îngrădită, chiar limitată de hotărârea Curții Constituționale. Suntem într-un weekend, în care cred că toată lumea, inclusiv cei care vor trebui să decidă în săptămâna următoare, în Parlament, cam ce se poate întâmpla atunci când nu avem aceste pârghii. Atât că putem iniția acele izolări ale persoanelor cunoscute, carantinări a persoanelor care nu au această boală, dar sunt suspecte de contact cu o anumite persoane sau venite din anumite zone, pot face ca noi să putem limita acele imagini pe care le-ați văzut. Stipularea organelor de control, colaborarea noastră cu agenții economici care beneficiază de aceste relaxări, cu populația civilă care e, la rândul ei, beneficiară a acestor relaxări, ar trebui să fie, în contextul acelor norme pe care le-am precizat, la fiecare etapă de relaxare, în condițiile în care doar noi, ca parte medicală, ca parte guvernamentală, respectăm aceste reguli, vom vedea imagini ca cele pe care le-am văzut în acest weekend”.

La ce se va referi carantina, potrivit precizărilor făcute de Raed Arafat, șeful DSU

Raed Arafat a explicat că, de acum încolo, „carantina persoanelor” se referă „la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse, pot fi în perioada de incubație șamd”.

Proiectul de lege, pe care au lucrat până chiar astăzi dimineață Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne. Am dorit prin el să abordăm problema mai general. Nu este problemă numai pentru COVID-19. Este un proiect de lege care poate fi aplicat și în alte situații de risc epidemiologic sau biologic. Am încercat să fie cât mai clar, adică să fie cât mai clare acțiunile și să fie cât mai clari termenii care sunt introduși în legea respectivă. El începe prin mai multe definții, și aici o definție pe care va trebui să o explicăm – termenul carantina persoanelor acum are o definție care este foarte asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar, ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen de alte persoane, în spații special desemnate de către autorități la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată. Deci, carantina de acum încolo se va referi la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse, pot fi în perioada de incubație șamd.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`