Comisia Europeană autorizează punerea pe piaţă a antiviralului Remdesivir, un prim tratament împotriva COVID-19

Comisia Europeană autorizează punerea pe piaţă a antiviralului Remdesivir, un prim tratament împotriva COVID-19
Foto: Pixabay

Este oficial. Comisia Europeană autorizează, la nivel european, primul medicament pentru lupta împotriva COVID-19. Este vorba despre Remdesivir, care devine astfel primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul împotriva COVID-19. Amintim că în urmă cu câteva zile, SUA a cumpărat aproape întreaga rezervă globală al acestui medicament.

Europeană autorizează un prim tratament împotriva COVID-19

Comisia Europeană a acordat, vineri, o autorizație de introducere pe piață condiționată pentru medicamentulRemdesivir, care devine astfel primul medicament autorizat la nivelul Uniunii Europene pentru tratamentul împotriva COVID-19.

Această autorizare, în cadrul unei proceduri accelerate, survine în urma unei recomandări din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), urmată de o aprobare din partea statelor membre, informează europa.eu.

„Protecţia sănătăţii publice este o prioritate-cheie a CE şi, ca atare, datele privind Remdesivir au fost evaluate într-un interval de timp excepţional de scurt prin intermediul unei proceduri de examinare continuă, o abordare utilizată de EMA în situaţii de urgenţă în materie de sănătate publică pentru a evalua datele pe măsură ce acestea devin disponibile”, a arătat CE.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, StellaKyriakides, a declaratcă autorizarea unui prim medicament pentru a trata COVID-19 reprezintă un mare pas înainte în lupta împotriva noului coronavirus.

„Faptul că astăzi am autorizat un prim medicament pentru a trata COVID-19 reprezintă un mare pas înainte în lupta împotriva acestui virus. Acordăm această autorizație la mai puțin de o lună de la depunerea cererii, dovadă clară a hotărârii UE de a răspunde rapid de fiecare dată când tratamente noi devin disponibile. Nu vom precupeți niciun efort pentru a asigura tratamente sau vaccinuri eficiente împotriva coronavirusului.”, a spusKyriakides.

Stocurile pe 3 luni de Remdesivir, achiziționate integral de SUA

Remdesivir a primit autorizaţie de utilizare în regim de urgenţă de către Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) pentru tratamentul pacienţilor confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2. Astfel, în contextul în care numărul infectărilor este în creștere în 36 de state americane, stocurile de medicament pentru următoarele trei luni au fost achiziționate integral deSUA, Europa rămânând practic fără acces la tratament.

Mai exact, administraţia Trump a cumpărat peste 500.000 de doze, ceea ce reprezintă toată producţia companiei Gilead pentru iulie şi 90% din august şi septembrie, scrieMetro.

Cât va costa un tratament cu Remdesivir, medicamentul împotriva Covid-19

Compania farmaceutică Gilead Sciences Inc a anunțat prețul pentru medicamentul împotrivaCOVID-19,Romdesivir. Prețul a foststabilit la 2.340 dolari pentru un tratament de cinci zile în Statele Unite și în alte țări dezvoltate.

Remdesivir, medicament folosit și în România

Remdesivira fost folosit și în România, în cazul pacienților aflați în stare gravă din Timișoara.

Medicul Virgil Musta,șef secție boli infecțioasela Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a declarat pentruDigi24că Europa a acceptat această „terapiecompasională”, iar spitalul aprimitmai multe doze din acest medicament, pentru a fi administrat pacienților cu forme severe deCOVID-19.

„Eun antiviral care a fost folositîn diferite patologii, inclusivEbola,cu efecte bune sau mai puțin bune,studiile suntcontradictoriiși acolo.Dara fost folositpentruforme severe și critice pentrupaciențiiCOVID,iar clinic, cei care au studiataceastăpatologie au arătat o evoluție foartebună.După administrare, stareageneralăs-aîmbunătățitmulți dintre pacienți care au fost chiarcritici au depășitaceastă fază”, a spus Musta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`