Ludovic Orban: Avem disponibilitatea să redeschidem restaurantele, în măsura în care se ajunge la un set de reguli care să fie asumate și de reprezentanții din HoReCa (VIDEO)

Ludovic Orban: Avem disponibilitatea să redeschidem restaurantele, în măsura în care se ajunge la un set de reguli care să fie asumate și de reprezentanții din HoReCa (VIDEO)
Foto: Inqum Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a subliniat, joi seară, în direct pe B1 TV, că Guvernul are „disponibilitatea” să redeschidă restaurantele, „în măsura în care se ajunge la o înțelegere legată de un set de reguli care să fie asumate și de reprezentanții HoReCa”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Premierul Ludovic Orban, despre redeschiderea restaurantelor și discuția cu reprezentanții HoReCa

El a explicat că, laîntâlnirea de joi dintre reprezentanții Guvernului și cei din industria HoReCa, s-a ajuns la concluzia că trebuie să fie formată „o echipă de lucru care să fie direct implicați, alături de reprezentanți INSP, ANSVSA, reprezentanții Ministerului Economiei, astfel încât să convenim niște reguli, împreună, reguli pe care să nu trebuiască să le impunem numai noi, cu forța, prin intermediul autorității instituțiilor statului, și să fie niște reguli care să fie convenite, să fie acceptate de ei și în care, împreună, să ne angajăm să respectăm aceste reguli, până la urmă fiind și în interesul lor, pentru că dacă ei dau un semnal clar că orice client care intră în restaurant nu este în pericol să se infecteze, sunt respectate condițiile acestea, își cresc atractivitatea restaurantelor pentru clienți”.

Întrebat dacă restaurantele ar putea fi redeschise după 15 iulie, demnitarul a răspuns: „În măsura în care se ajunge la o înțelegere legată de un set de reguli care să fie asumate și de reprezentanții HoReCa, noi avem disponibilitatea să deschidem restaurantele”.

Cât despre terasele unde nu au fost respectate normele și recomandările de siguranță sanitară, prim-ministrul a subliniat că deși se încearcă transmiterea unui mesaj ferm prin controale, sancțiuni, amenzi și suspendări de autorizații, „autoritățile statului nu pot fi prezente în fiecare terasă”.

„Hai să fim cinstiți. Autoritățile statului nu pot fi prezente în fiecare terasă, în fiecare restaurant, în fiecare magazin, în fiecare mijloc de transport în comun. Sigur, există o prezență, se fac controale, se dau sancțiuni, se dau amenzi, s-au și suspendat autorizații pentru anumite firme care n-au respectat regulile. Pe de altă parte, repet, nu poți să fii peste tot. Aici trebuie transportatorul, de exemplu, să aibă grijă dacă firmele, managementul companiilor sau cei care sunt implicați nu sunt alături de noi în respectarea regulilor atunci când văd că cineva nu respectă regulile. Nouă ne este foarte greu să controlăm tot și nici nu e bine să controlezi tot într-o societate. Hai să fim cinstiți! Dacă își asumă cineva că vrea să controleze orice se întâmplă în orice activitate, înseamnă că ne întoarcem cu 30 de ani în timp”, a adăugat Orban.

Prim-ministrul, joi seară, în direct pe B1 TV

Ludovic Orban a fost prezent, joi seară, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, unde a abordat și alte subiecte, iar unul dintre ele a fost planul național de investiții și relansare economică „Reclădim România”. Tot atunci, el a fost vorbit și despre turismul românesc.

„Trebuie să avem și noi inteligența să facem parteneriate cu agențiile lor, astfel încât să reușim să atragem turiști din Germania, din Franța, pentru că, slavă Domnului, sunt multe lucruri de văzut în România. Să știți că mulți din cei care vin în România, se întorc cu o impresie foarte frumoasă, pentru că prejudecățile care există despre România, în foarte multe țări europene, sunt în totală contradicție cu realitatea. România e frumoasă, foarte mulți români sunt civilizați. Între timp au mai evoluat și infrastructura, și calitatea serviciilor, iar românii în sine sunt foarte ospitalieri, sunt un popor cald, un popor prietenos. Noi ne purtăm foarte frumos cu oaspeții noștri din alte țări. Chiar cred că ar putea să fie un brand al nostru această ospitalitate, care este, vă spun, o caracteristică pe care nu o întâlnești la foarte multe popoare”, a explicat premierul României.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`