Ministrul Adrian Oros a subliniat, joi, în direct pe B1 TV, că agricultura trebuie să fie o prioritate pentru economia românească și a explicat că sectorul are un rol foarte important în planul național de investiții și relansare economică „Reclădim România”. El a reamintit că fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți și a subliniat că, pentru că lucrările de prevenire a eroziunii solului „nu au prea fost făcute” în ultimii 30 de ani, „suntem o agricultură meteo dependentă”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„În acest program de relansare economică am considerat că și agricultura este foarte importantă și trebuie să fie o prioritate pentru economia românească. Văzând ultimele evenimente din ultimele luni, legate de secetă, legate de aceste fenomene meteorologice extreme, care au afectat într-un mod foarte grav producțiile fermierilor, am decis să investim, din acei bani pentru creșterea rezilienței României, sume consistente și pentru a reface toată infrastructura de irigații, de desecare-drenaj, dar și lucrările de prevenire a eroziounii solului – lucrări care, în ultimii 30 de ani, trebuie să recunoaștem și o spun fermierii, și o spun specialiștii, nu au prea fost făcute. Dimpotrivă, sunt foarte degradate și, de aceea, suntem o agricultură meteo dependentă. Dacă este vreme bună, avem producții bune pentru că fermierii știu să își facă treaba. În schimb, dacă vremea nu ne ajută, avem mari probleme, cum este și anul acesta”, a declarat Adrian Oros, în emisiunea realizată de Tudor Mușat.
Demnitarul a explicat că, în 2020, „a fost din păcate o secetă – sau este o secetă – pedologică puternică, extremă, așa, cum ne spun specialiștii, cum n-a mai fost în ultimii 50 de ani. Din cele 2,9 milioane de hectare, care au fost însămânțate în toamna anului trecut, acum, când am finalizat și am sintetizat rapoartele comisiilor pentru situații de urgență, care au constatat pagubele, am ajuns la o suprafață de 1,2 milioane de hectare care este afectată – sigur, în mare parte grâu, iar apoi și secară, triticale, orzoaică și rapiță, dar în principal grâu”.
Adrian Orosa reiterat că fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți de Guvernul Orban și a precizat că suma „diferă în funcție de culturi”, dar variază „undeva în jurul a 200 de euro pe hectar”.
„Așa cum am promis, o să despăgubim fermierii care au fost afectați de secetă. Asta se va întâmpla la finele lunii august, începutul lunii septembrie, pentru că avem o ordonanță de urgență. Fiind ajutor de stat, trebuie să îl notificăm la Comisie. Așteptăm acordul Comisiei, dar cu siguranță acest acord va veni. O să îl prindem în rectificarea bugetară și toți fermierii o să fie despăgubiți, așa cum am promis, iar cuantumul – pentru că știu că multă lume a așteptat și așteaptă cuantumul acestor despăgubiri – diferă în funcție de culturi. Dacă la grâu discutăm de 925 de lei pe hectar, la triticale 805, la rapiță 1.002 lei. Sumele diferă, dar undeva în jurul a 200 de euro pe hectar o să fie cuantumul acestor despăgubiri”, a mai afirmat Adrian Oros, ministrul Agriculturii.