Comisia Europeană aprobă o schemă în valoare de 800 milioane de euro destinată României, pentru a sprijini companiile afectate de pandemia de coronavirus

Comisia Europeană aprobă o schemă în valoare de 800 milioane de euro destinată României, pentru a sprijini companiile afectate de pandemia de coronavirus
Foto: pixabay

Comisia Europeană a aprobat o schemă în valoare de 4 miliarde lei (aproximativ 800 milioane euro) pentru a sprijini companiile din România afectate de pandemia de coronavirus.

Potrivit unui comunicat de presă, schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat. În cadrul acestui sistem, sprijinul public va lua forma unor împrumuturi subvenționate și a unor garanții de stat pentru împrumuturi.

Măsurile vor fi gestionate de către ramura de dezvoltare a Băncii de Export Import a României, EximBank, care va acționa în numele statului român și total independent de activitățile comerciale ale Eximbank.

Sistemul va fi deschis întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri care a depășit 20 milioane lei(aproximativ 4 milioane euro) în 2019, precum și întreprinderilor mari. Măsurile vizează îmbunătățirea accesului la finanțare pentru aceste întreprinderi, ceea ce le va permite să își continue activitățile în timpul pandemiei de coronavirus și după aceasta.

Măsurile cu privire la România sunt în conformitate cu condițiile stabilite în Cadrul temporar. Astfel, pentru ambele măsuri: (i) scadența împrumuturilor este limitată la șase ani, (ii) valoarea împrumuturilor corespunde nivelului prevăzut în Cadrul temporar în ceea ce privește nevoile de lichidități ale beneficiarilor, (iii) împrumuturile se referă la nevoile în materie de capital circulant și de investiții și (iv) autoritățile române au instituit garanții pentru a se asigura că ajutorul este efectiv transferat către beneficiarii finali, de exemplu solicitând băncilor finanțatoare să mențină sau să amelioreze condițiile împrumuturilor eligibile pentru garanție.

Comisia a concluzionat că măsurile sunt necesare, adecvate și proporționale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile prevăzute în Cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsurile în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă înRegistrul ajutoarelor de statcu numărul de caz SA.57408,pe site-ul internet al Comisiei dedicatconcurențeide îndată ce vor fi soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate.

Cadrul temporar privind ajutoarele de stat destinate sprijinirii economiei

Amintim faptul că Executivul European a inițiat încă din luna martie un proiect de propunere de cadru temporar privind ajutoarele de stat destinate sprijinirii economiei în contextul epidemiei de COVID-19. Acest cadru are drept scop remedierea unei grave perturbări a economiei UE, arată comunicatul Bruxellesului.

Noul cadru temporar le va permite statelor membre (i) să instituie scheme de granturi directe (sau avantaje fiscale) de până la 500 000 EUR în favoarea unei companii, (ii) să ofere garanții de stat subvenționate privind împrumuturile bancare, (iii) să permită împrumuturi publice și private cu rate ale dobânzii subvenționate. De asemenea (iv), noul cadru temporar va recunoaște rolul important al sectorului bancar în contracararea efectelor economice ale epidemiei de COVID-19, și anume acela de a direcționa ajutorul către clienții finali, în special către întreprinderile mici și mijlocii. Cadrul temporar precizează că un astfel de ajutor este un ajutor direct acordat clienților băncilor și nu înseși băncilor. Și oferă orientări cu privire la modalitatea de reducere la minimum a oricăror ajutoare reziduale necuvenite acordate băncilor în conformitate cu normele UE.

Plan de 750 de miliarde de euro pentru redresare economică aUE

Comisia Europeană apropusunplanambițiosderedresare economică în valoarede 750 de miliarde de euro,o măsură fărăprecedentpentrueconomiilețărilor membre afectatede coronavirus.

Țările vor primi atâtîmprumururi, cât și granturi, conform planului anunțat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leye. Acest plan aș Comisiei a fost propus, în contextul în care înțelegerea între Macron și Merkel, privind un ajutor de 500 de miliarde de euroa fost intens contestat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:39 - George Simion l-a felicitat pe Călin Georgescu. „Sunt bucuros că suveranismul a ieșit pe primul loc”
12:24 - Nicușor Dan: Nu se întâmplă în sociologie ca cineva să aibă acum două săptămâni 3%, acum o săptămână 10% și în ziua votului 20% / E obligatoriu să fie aleasă o președintă care nu are vreun dubiu ca România să fie în UE și NATO
12:16 - Cine este soția lui Călin Georgescu, Cristela Georgescu. Ce profesie are posibila viitoare prima doamnă a României
12:12 - Kremlinul spune că nu știe cine este Călin Georgescu. Moscova nu a auzit prea multe despre opinia lui
12:03 - General român, după victoria lui Călin Georgescu: Avem nevoie de o resetare a partidelor politice, a media, a instituțiilor statului. Duminică vom vota fie pentru pro-euroatlantism, fie pentru anti-euroatlantism (VIDEO)
11:56 - Surse: Ciolacu intenționează să demisioneze de la șefia PSD. El a anunțat deja mai mulți lideri social-democrați
11:46 - Orban: Votul la prezidențiale a fost un vot împotriva Sistemului / Georgescu nu are nicio legătură cu democrația, au câștigat mesajele care incită la ură / Rusia înseamnă sărăcie, autocrație, lipsă de respect față de viața omului (VIDEO)
11:42 - Cristina Prună, după primul tur al prezidențialelor: E nevoie de o guvernare de dreapta, în jurul USR (VIDEO)
11:39 - Lucian Romașcanu: „Trăim sfârșitul istoriei, așa cum o știam și cum ne-o imaginam pentru noi și pentru copiii noștri”
11:35 - Moldovenii cu cetățenie română au votat cu Elena Lasconi. Călin Georgescu nu a primit niciun vot peste Prut