Vicepremierul Raluca Turcan susține că Guvernul Orban a înregistrat cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene de la intrarea României în Uniunea Europeană. Demnitara a făcut această declarație miercuri, când Executivul a prezentat planul național de investiții și relansare economică.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Principalele declarații făcute de vicepremierul Raluca Turcan, la prezentarea programului „Reclădim România”
- Mă onorează să fiu astăzi aici alături de dvs și de întreaga echipă care și-a asumat, împreună cu președintele Klaus Iohannis, responsabilitatea trecerii României printr-o criză sanitară de proporții. În tot acest timp, din nefericire, competitorii noștri au stat pe margine și doar din goana de câștig electoral ne-au criticat de multe ori de pe canapeaua din fața televizorului.
- Încă din luna februarie, Guvernul și-a asumat să ia neîntârziat măsuri ferme pentru a proteja viața oamenilor, sănătatea oamenilor în fața unui pericol extern iminent. Vorbim despre luna februarie, când multe țări din jurul nostru negau existența virusului și când în România încă nu aveam cazuri confirmate, însă o conducere responsabilă nu poate decât să pună oamenii pe primul loc. Putem fi cu toții mândri că, în acest moment al istoriei, România întreagă nu a ezitat, ci dimpotrivă, s-a mobilizat și și-a asumat cu fermitate decizii corecte pentru viața și sănătatea oamenilor.
- Astăzi, prezentăm programul de măsuri de relansare pentru viitor, însă nimic nu am fi putut spune astăzi credibil dacă nu am fi gestionat bine criza sanitară și economică, și am fi putut eventual avea o înșiruire de vorbe frumoase, însă fără valoarea unor fapte dovedite, așa cum pune pe masă în momentul de față Guvernul Orban. Este o certitudine că Guvernul PNL a asigurat de urgență în sistemul de sănătate 5,4 miliarde de lei, în condițiile în care, la preluarea guvernării, stocurile erau 0, datoriile uriașe, infrastructura la pământ, iar mare parte din instituții debusolate.
- Nimeni nu poate pune la îndoială faptul că Guvernul PNL a avut cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene de la momentul integrării în UE. Am salvat de la dezangajare 600 de milioane de euro și am cheltuit deja în combaterea pandemiei și salvarea economiei 2,2 miliarde de euro. Sunt cifre, nu vorbe.
- Este o certitudine că 2 milioane de angajați și profesioniști au beneficiat de măsurile economice din timpul crizei sanitare și că peste 250.000 de companii au simțit că Guvernul are grijă de ele, însă dincolo de măsurile de urgență trebuie să spunem că a fost și un efort de solidaritate unic în ultimii 30 de ani. Solidaritatea s-a văzut, alături de cei aflați în situații dificile în afara țării, prin zborurile de repatriere pe care le-am făcut. Solidaritatea companiilor față de proprii angajați s-a văzut, multe dintre companii menținând nivelul salariilor în ciuda lipsei de competitivitate și de activitate. Să nu uităm efortul împins la maximum al instituțiilor românești cu responsabilități în a gestiona eficient intrarea în țară, în lunile martie, aprilie, mai, a peste 2 milioane de persoane. A fost un efort uriaș, cu un potențial uriaș de risc pentru sănătatea românilor dacă nu ar fi fost bine gestionată.
Ce au spus președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și miniștrii liberali
Alături de vicepremier, au mai luat cuvântul și alți membrii ai puterii executive, printre care președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban. La rândul lor, și ministrul Florin Cîțu de la Finanțe Publice, Violeta Alexandru de la Muncă, respectiv Lucian Bode de la Transporturi au vorbit despre programul prin care PNL își propune să scoată România din impasul economic provocat de criza COVID-19 și să dea un nou elan dezvoltării naționale.
„Doamnelor și domnilor, a venit astăzi momentul ca toate măsurile pe care le adoptăm în domeniul economic să fie incluse într-un plan, într-un singur plan, și să turăm motoarele pe calea relansării economice. Așa cum știți, m-am implicat direct, împreună cu premierul și cu membrii Guvernului, în dezbaterea și identificarea celor mai bune măsuri de relansare economică, pornind de la consultările cu mediul de afaceri, de la nevoile economiei, dar și ale salariaților. Am susținut de la bun început necesitatea unei abordări pro-active, care să mențină locurile de muncă și să sprijine companiile românești. Această abordare presupune un nou model de dezvoltare economică bazat pe măsuri adaptate noii economii, model economic axat pe investiții în infrastructură, pe digitalizare și inovare, pe competitivitate și export de produse cu valoare adăugată ridicată”, a declarat șeful statului.