Investiţii masive în economie, credite garantate de stat pentru companiile mari și subvenţionarea salariilor angajaţilor care revin la muncă. Sunt măsurile vizate de Guvern, potrivit planului de relansare economică. Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban vor prezenta miercuri, începând cu ora 18.00, setul de măsuri pentru revigorarea economiei afectate de epidemia de coronavirus, informează B1 TV.
Planul de relansare economică la care a lucrat Guvernul PNL are la bază un nou mod de dezvoltare. Astfel, se renunţă la modelul vechi bazat doar pe consum. Executivul dorește să investească masiv în stimularea și dezvoltarea companiilor românești.
Obiectivul Executivului este realizarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media Uniunii Europene, în următorii 5 ani, informează B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Documentul care va fi prezentat de presedintele Klaus Iohannis si premierul Ludovic Orban prevede masuri concrete pentru sprijinerea IMM-urilor, granturi si fonduri nerambursabile, scheme de garantare, înființarea unei Bănci Naționale de Dezvoltare ca instituție de credit pentru proiecte de investiții și înființarea Fondului Român de Dezvoltare.
Executivul are in plan investitii masive si in infrastructura. Astfel, pana in 2027 ar urma sa fie constuite trei spitale regionale la Cluj, Iași și Craiova, conectarea cu autostrazi a provinciilor istorice, constructia metroului din Cluj și finalizarea liniei de metrou care face legătura cu Aeroportul Otopeni”.
În ultimii, economia României s-a bazat doar pe consum. Acesta a intrat, însăm pe o pantă descendentă după izbucnirea epidemiei de coronavirus. Potrivit analiștilor, chiar dacă majoritatea măsurilor restrictive au fost ridicate, consumatorii vor rămâne prudenți.
Astfel, cea mai bună metodă pentru evitarea crizei o reprezintă investițiile masive, susțin specialiștii.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat pe 26 iunie că lumea se confruntă acum cu cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Chiar și așa, guvernanții vor mări pensiile anul acesta.
Nici investițiile nu sunt ignorate. „Vremea în care proiectele de investiții se derulau în ritm de melc a trecut”, a declarat Orban marți, în timpul vizitei pe șantierul drumului expres Craiova-Pitești.
La rândul său, Florin Cîțu a dat asigurări că Ministerul Transporturilor va avea o sumă record alocată la rectificarea bugetară: „Este singurul mod prin care putem să avem o economie care să se dezvolte şi în viitor ca să putem să plătim cheltuielile pe care le avem şi astăzi. Şi aici vorbim şi de pensii şi de salarii şi de ajutoare sociale etc”.
Prim-ministrul a mai susținut că România poate deconta de la Uniunea Europeană cheltuieli de 350 de milioane de euro pentru măsurile luate în lupta cu epidemia de coronavirus, dar și alte 300 de milioane de euro pentru deciziile economice luate în sprijinul firmelor și angajaților afectați de criza COVID-19.
Orban a mai spus că țara noastră a avut în ultimii ani la dispoziție miliarde de euro pentru diverse proiecte, dar nu le-a folosit din cauza birocrației nesfârșite și a dezinteresului. Acum, Guvernul încearcă să deblocheze anumite proiecte, lăsate de guvernarea social-democrată „într-o stare absolut revoltătoare și penibilă”, pentru ca România să nu piardă banii de tot.