Românii care vor merge în Grecia vor fi testați aleatoriu pentru coronavirus după completarea unui chestionar online

Românii care vor merge în Grecia vor fi testați aleatoriu pentru coronavirus după completarea unui chestionar online

Grecia are un nou protocol pentru turiști din 1 iulie potrivit căruia cei care vin în țară vor fi testați aleatoriu după completarea unui chestionar online, cu 48 de ore înainte de intrarea pe teritoriul elen.

Turiștii vor primi un cod de bare care va determina dacă trebuie să fie testați pentru coronavirusului la sosire sau nu, potrivit AFP.

Procedura de testare constă în prelevarea probelor din gât şi din nas fără să provoace disconfort. Nu există nicio obligativitate de carantinare după test, turistul este liber să își continue călătoria. Acesta va fi înștiințat doar în eventualitatea in care testul este pozitiv.

Grecia, o ţară care a fost relativ scutită de pandemia de coronavirus, cu 191 de decese, a demarat o vastă campanie promoţională destinată relansării turismului, sector responsabil pentru un sfert din Produsul său Intern Brut, în ideea de a-i linişti pe potenţialii vizitatori cât şi pe grecii care se tem de o relansare a pandemiei odată cu revenirea turiştilor.

Noul protocol introdus de guvernul elen prevede completarea unui formular online de către turiști

Guvernul elen a introdus un nou protocol, care cere turiştilor să completeze un chestionar online cu 48 de ore înainte de sosirea în ţară, care conţine datele personale, precum ţara de origine sau ţările traversate în ultimele 15 zile. Completarea chestionarului va fi obligatorie până la data de 31 august.

Pe baza datelor furnizate, fiecare turist va primi un cod personal QR care va fi verificat, pe telefonul său mobil sau varianta imprimată pe hârtie, la punctul de sosire. În funcţie de codul de bare, turistul va fi direcţionat spre ieşire sau spre spaţiul de testare. În acest caz, persoana va trebui să se izoleze la adresa furnizată pe chestionar, unde va aştepta rezultatele testului, potrivit noului protocol de protecţie civilă.

Potrivit noilor condiții pentru turiști care intră în vigoare de la 1 iulie, cei care vizitează Grecia trebuie să ofere anumite informații personale, prin intermediul chestionarului. Turiștii vor anunța locația pe care o vor vizita, unde vor fi cazați și persoanele de contact. De asemenea, se vor face teste aleatorii, în toată Grecia. Toate persoanele testate pozitiv cu noul coronavirus vor intra în carantină timp de 14 zile.

Grecia a anunţat înainte de 15 Iunie 2020 că România se află în primul grup de țări care pot trimite turişti in Grecia. Acest prim grup include țări considerate foarte sigure în privința pandemiei cu noul coronavirus , iar testele aleatorii vor fi efectuate cu frecvență scăzută.

În ce țări pot călători românii după relaxarea restricțiilor

Grecia este una dintre țările în care românii pot călători după relaxarea restricțiilor. În urmă cu o săptămână, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista statelor în care românii pot călători fără a mai fi nevoiți să stea în carantină sau izolare, la revenirea acasă.

Pe listă au fost adăugate cinci țări: Finlanda, Italia, Estonia, Irlanda și teritoriul european al Franței (Franța metropolitană).

Pe lista inițială mai figurau: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`