Doi maramureșeni s-au plimbat prin țară, deși aveau coronavirus. Ancheta epidemiologică, aproape imposibil de realizat

Doi maramureșeni s-au plimbat prin țară, deși aveau coronavirus. Ancheta epidemiologică, aproape imposibil de realizat
Foto: Inquam Photos / George Călin

Doi maramureșeni, soț și soție, care vindeau artizanat pe litoral, au fost lăsați să plece cu mașina din Constanța până în Sighetul Marmației, deși erau confirmați cu coronavirus. Ei au vândut marfa mai multe zile, deși se simțeau rău și așteptau rezultatele testului. Apoi, pe drum, au oprit la mai multe benzinării și fast food-uri. Nu s-ar fi aflat nimic dacă cei doi nu ar fi făcut accident aproape de destinație. Toți cei implicați sunt acum cercetați pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Situație halucinantă: Doi soți depistați cu coronavirus s-au plimbat prin țară, deși aveau coronavirus

Cei doi soți vând de mai mulți ani artizanat pe litoral. Acum câteva zile, ei s-au simțit rău și s-au dus la un spital privat din Constanță, unde li s-au recoltat probe pentru testarea COVID-19. Ei au continuat să vândă marfa. Practic, realizarea corectă a unei anchete epidemiologice este imposibilă, dat fiind că nu pot fi identificate toate persoanele cu care au intrat în contact.

Mai mult, după ce rezultatele au confirmat că au coronavirus, ei nu au fost opriți la spital, cum cere legea, notează Kanal D. Ei au plecat apoi pe un drum 800 de kilometri și au oprit la mai multe benzinării și fast food-uri. Drumul de 12 ore l-a obosit pe bărbat, care a ațipit la volan fix aproape de destinație. Duba a intrat într-un gard și nu mică le-a fost mirarea polițiștilor ajunși la locul accidentului, când au aflat că soții au coronavirus.

Agenții și salvatorii n-au intrat în contact cu bolnavii. A fost chemat un echipaj specializat, iar cei doi au fost luați cu izoleta. Trecuseră deja trei zile de la confirmarea infectării.

Două anchete au fost deschise în acest caz. Potrivit unor surse Kanal D, se pare că cei doi soți infectați au refuzat inițial să coopereze cu autoritățile.

Epidemie de COVID-19 în România – Aproape 27.000 de îmbolnăviri, peste 1.650 decese

Potrivit celor mai recente date privind epidemia de coronavirus, prezentate marți, ora 13.00, de către Grupul de Comunicare Strategică, în țara noastră au fost confirmate 388 de noi infectări, iar 17 pacienți COVID-19 au murit. Asta duce bilanțul total la 26.970 de îmbolnăviri și 1.651 de decese.

205 pacienți COVID-19 sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.141 au fost externate, dintre care 19.050 pacienți vindecați și 1.091 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare, așa cum prevede ordinul Ministerului Sănătății.

La nivel național au fost prelucrate în total 710.112 de teste.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 890 de persoane, iar alte 61.840 sunt în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală.

4.795 de cetățeni români aflați în străinătate au fost confirmați ca fiind infectați. 72 s-au vindecat, dar 115 au decedat.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, este de părere că situația din România, unde numărul de cazuri de COVID-19 a înregistrat o „creștere evidentă” în jurul datei de 15 iunie, poate fi pusă și pe seama faptului că există un anumit context cultural, „care ne face să fim mai puțin complianți la reguli”.

Luni seară, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că a patra etapă de relaxare a restricțiilor, programată de la 1 iulie, esteamânată deoarece a crescut numărul de noi cazuri de COVID-19: „O parte dintre concetățenii noștri nu au respectat aceste reguli impuse și am văzut o creștere a transmiterii comunitare, dincolo de focarele din spitale”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`