Pandemia de COVID-19 nu este nici măcar aproape de sfârșit, a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general din Organizația Mondială a Sănătății, luni, într-o conferință de presă, potrivit Reuters.
Tedros a remarcat că, la șase luni de la momentul în care China alerta în premieră OMS cu privire la o nouă infecție respiratorie, a fost spart un nou prag psihologic în ceea ce privește bilanțul pandemiei de coronavirus: peste 10 milioane de cazuri confirmate de COVID-19 și 500.000 de decese.
„Cei mai mulți oameni sunt încă expuși, virusul încă are mult spațiu de manevră. Cu toții ne dorim ca asta să se încheie. Vrem să ne vedem mai departe de viețile noastre. Cu toate acestea, realitatea dură ne arată că nu este nici măcar aproape de sfârșit. Deși multe țări au făcut ceva progrese la nivel global, în realitate pandemia accelerează”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Mike Ryan, directorul programelor de urgențe din OMS, a afirmat la rândul său că s-au înregistrat progrese majore în ceea ce privește găsirea unui vaccin sigur și eficient pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus, dar a explicat că încă nu există nicio garanție că eforturile se vor solda cu succes.
Între timp, administrațiile naționale se pot lupta cu răspândirea bolii COVID-19 prin testarea și izolarea cazurilor confirmate de infecție cu coronavirus, dar și prin monitorizarea contacților, spune Mike Ryan. El a oferit drept exemplu Japonia, Coreea de Sud și Germania, pentru „strategia lor susținută și comprehensivă” în combaterea pandemiei.
Reamintim că administrația Trump a retras SUA din OMS, pe care președintele american a numit-o „marioneta Chinei”, iar partea americană avea calitatea de cel mai mare donator al organizației, cu o donație anuală de circa 400 de milioane de dolari – liderul de la Casa Albă a anunțat că banii se vor îndrepta către alte zone cu specific similar.
Până la ora actuală, autoritățile din România au depistat 26.582 de cazuri de COVID-19. Dintre persoanele diagnosticate cu infecție cu coronavirus, 18.912 au fost declarate vindecate și externate, în timp ce 1.634 au murit, iar 210 sunt internate în secțiile de terapie intensivă din țară. Cum numărul îmbolnăvirilor a crescut într-un ritm ceva mai alert în ultimele zile, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat că relaxarea planificată pentru 1 iulie va fi amânată.
„Astăzi a avut loc întâlnirea Grupului de suport tehnico-știintific și s-au evaluat cele două săpămâni, în care am avut o creștere a numărului de cazuri noi, a numărului de decese. Propunerile sunt de a amâna noile măsuri de relaxare (n.r. – care ar fi urmat să fie aplicate de la 1 iulie) (…) O parte dintre concetățenii noștri nu au respectat aceste reguli impuse și am văzut o creștere a transmiterii comunitare, dincolo de focarele din spitale. S-a decis în Grupul tehnic amânarea celei de a patra etape de relaxare”, a declarat Nelu Tătaru, laDigi 24.