CORONAVIRUS | Nelu Tătaru, avertisment către populația tânără: „Tinerii trebuie să înţeleagă că această boală există. Poate fi și mortală”

CORONAVIRUS | Nelu Tătaru, avertisment către populația tânără: „Tinerii trebuie să înţeleagă că această boală există. Poate fi și mortală”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Recent, Ministrul Sănătății a făcut referire la atitudinea populației tinere față de epidemia de COVID-19, avertizând că virusul este cât de poate de real, nicidecum o glumă, cum ar fi perepută.

„Am mai avut cazuri de persoane tinere de 30-39 de ani care au dus chiar şi la deces. Avem două faze – una infecţioasă, pe care o trăieşte toată lumea, tuse, dureri în gât, în nas, lipsa gustului, lipsa mirosului, dar avem şi o fază inflamatorie, în care organismul nostru reacţionează. Această fază inflamatorie poate fi cea care duce la o insuficienţă multiplă de organe, inclusiv acele pneumonii cu microtromboze, care pot duce la deces”, a declarat Nelu Tătaru, duminică seara, precizând totodată că afecțiunile provocate de virusul SARS-CoV-2 pot fi mortale, asociate unor complicații.

Nelu Tătaru, despre atitudinea tinerilor față de COVID-19

„Tinerii trebuie să înţeleagă că această boală există, că această boală este periculoasă, că acest virus are o virulenţă crescută. Există şi modificări la nivelul mai multor organe, nu doar la nivel pulmonar, cum se credea prima data, la un moment dat: ficat, rinichi. Poate fi şi mortală.

Această boală nu poate fi negată, avem peste 1.600 de decese până în prezent. Avem 18 decese din rândul cadrelor medicale şi peste 3.200 de persoane din personalul medical infectate. Aş îndruma pe cei care nu recunoşteau sau făceau vâlvă că un guvern sau o ţară a inventat ceva din interes politic, să-şi revină”, a concluzionat Ministrul Sănătății.

Raed Arafat: „Oamenii nu înţeleg, tinerii cred că este o glumă”

Și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a întărit ideea Ministrului Sănătății, punând explozia de cazuri noi de coronavirus pe seama relaxării populației în materie de responsabilitate.

„Oamenii nu înţeleg, tinerii cred că este o glumă, sunt porniţi că este o glumă, că nu e o problemă. Când au auzit unii medici zicând că e o biată gripă, alţii care zic că este ca o gripă simplă, alţii care combat orice cifră, iese şi îţi arată că nu este adevărat, că nu e aşa, asta înseamnă că noi am pierdut o parte din populaţia României care este deja dubii, nu înţelege şi nu mai dă credibilitatea autorităţii şi dă credibilitate mai mult celor care încearcă.

Nu că s-au relaxat prea mult, au devenit o parte neglijenţi pentru că vedem că nu se respectă reguli, nu se respectă reguli de bază, noi am insistat pe regula distanţării şi regulile compensatorii pentru măsurile de relaxare, relaxăm, dar compensăm. Compensăm cum?

Cu măsurile de distanţare, cu portul măştii, cu dezinfecţia mâinilor, cu spălatul pe mâini. În secunda în care oamenii nu mai respectă acest lucru, avem o problemă, Măsurile de relaxare rămân, vedem că nu se respectă toate, avem poze de la terase, de la diferite locuri în care oamenii unii stau şi şase la masă, unul lângă celălalt, fără mască şi fără nimic, dar e clar că sunt prieteni diferiţi, prieteni care vin şi e foarte greu de reglat”, a declarat Secretarul de Stat al MAI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`