CORONAVIRUS | Ludovic Orban: Dacă nu luăm măsura izolării și carantinării, România era Italia la pătrat

CORONAVIRUS | Ludovic Orban: Dacă nu luăm măsura izolării și carantinării, România era Italia la pătrat
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban avertizează că România ar fi putut ajunge „Italia la pătrat” în ceea ce privește infecțiile cu noul coronavirus dacă nu ar fi fost impuse măsuri de izolare sau carantină. Prim-ministrul a făcut astfel referire la recenta decizie a Curții Constituționale, potrivit căreia, carantina și internarea obligatorie, impuse prin ordin al ministrului Sănătății, sunt neconstituționale. Șeful Guvernului a susținut astfel că nu înțelege decizia pe care au luat-o judecătorii de la CCR și a amintit și de cea privind amenzile din perioada stării de urgență despre care Ludovic Orban consideră, de asemenea, că ”nu a fost corectă”.

Premierul Ludovic Orban, despre decizia CCR: Dacă nu luăm măsura izolării și carantinării, România era Italia la pătrat

„Noi, dacă nu luăm măsura izolării și carantinării, România era Italia la pătrat. Noi am avut peste 1,7 milioane de români între 26 februarie și 1 iunie care au venit din țări unde epidemia era puternică”, a declarat Ludovic Orban, duminică seara, la Realitatea Plus.

În ședința din 25 iunie, judecătorii de la CCR au stabilit că sunt neconstituționale carantina și internarea obligatorie impuse prin ordin al ministrului Sănătății.Aceștia au admis, astfel, o sesizare depusă de Avocatul Poporului, prin care acesta reclamase faptul că astfel de restricții ale drepturilor și libertăților, precum carantinarea persoanelor, pot fi aduse numai prin lege.

”În cazul epidemiilor/pandemiilor sau situațiilor de urgență de sănătate publică internaționale declarate de Organizația Mondială a Sănătății, dacă exista un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internațional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experți ai Ministerului Sănătății, ministrul sănătății instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor”, este prevederea declarată neconstituțională de CCR, cu unanimitate de voturi.

În aceste condiții, după apariția motivării decizieiCCRși după publicarea acesteia în Monitorul Oficial, pe teritoriul României nu mai poate fi instituită carantina, decât în cazul în care legiuitorul pune în acord decizia Curții Constituționale cu legea în vigoare.Nici izolarea sub monitorizare medicală nu mai poate fi făcută decât prin schimbarea prevederilor legale.

Situația actualizată a cazurilor de coronavirus în România

Conform datelor transmise, duminică, de Grupul de Comunicare Strategică, la nivel național, au fost confirmate, până acum, 26.313 de cazuri de infectare cu noul coromnavirus, în ultimele 24 de ore fiind înregistrate 291 de noi îmbolnăviri. Totodată, de sâmbătă până duminică au fost raportate 23 de noi decese în rândul pacienților cu COVID-19, astfelcă bilanțul victimelor, la nivelul întregii țări, ajunge la 1.612. În acest moment, 217 pacienți sunt internați la terapie intensivă. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.814 au fost declarate vindecate și externate.

În ultimele 24 de ore, în România au fost prelucrate 7.291 de noi teste, astfel că numărul total al testelor efectuate de la începutul epidemiei a ajuns la 694.909.

Totodată, în prezent, la nivel național 942 de persoane se află în carantină instituționalizată, în timp ce alte 66.953 de persoane sunt în izolare la domiciliu, sub supraveghere medicală.

În continuare, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire sunt în continuare în Suceava (3.998), municipiul București (3.030), Brașov (1.409), Vrancea (1.016), Botoșani (1.008), Iași (969) și Neamț (960).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`