NN Pensii, cel mai mare dintre cei șapte administratori ai fondurilor de pensii din Pilonul II, a investitîn acţiunile Wirecard, un procesator de plăţi electronice, care are un birou și în România, despre care s-a descoperit că a umflat în mod artificial veniturile și al cărui CEO a fost arestat recent, scrie Cristian Hostiuc într-un articol de opinie publicat de ZF.ro, jurnalistul sugerând astfel că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar trebui să investigheze această situație și să vină cu o explicație pentru cei peste 2 milioane de români ai căror bani sunt administrați de NN.
Pilonul II de pensii avea, la finalul lunii mai a acestui an, active de 64,6 miliarde de lei. NN Pensii are active de 22,5 miliarde de lei, adică 5 miliarde de euro
Potrivit sursei citate, în 2018, Financial Times scria, citând surse anonime, despre suspiciunile potrivit cărora veniturile raportate de Wirecard erau false. Reprezentanții companiei au negat atunci acuzațiile, iar Autoritatea de Supraveghere din Germania nu a descoperit informații relevante.
În cele din urmă, însă, mai multe audituri au scos la iveală faptul că ”lipsesc 1,9 miliarde de euro, mai precis nu ar fi existat niciodată, veniturile Wirecard fiind umflate”. Iar la începutul acestei săptămâni, Markus Braun, directorul executiv şi cel mai mare acţionar al companiei, a fost arestat.
”În septembrie 2018, o acţiune Wirecard ajunsese la 195 de euro, iar acum a scăzut la 17 de euro, valoarea de piaţă a companiei fiind de numai 1,9 miliarde de euro. În semestrul II 2018, când au început să apară informaţii legate de o posibilă umflare a veniturilor la Wirecard, NN Pensii a început să cumpere acţiuni Wirecard, raportând o deţinere de 106.500 acţiuni. În S1 2019, NN Pensii a raportat un număr mai mare de acţiuni – 147.000, iar la finalul lui S2 2019 a ajuns la 252.000 de acţiuni, în valoare de 130 de milioane de lei. (…) Acum câteva zile,NN Pensii a răspuns laconic la întrebările ZFlegate de investiţia în acţiunile Wirecard, că a vândut toată deţinerea, fără a da alte detalii legate de profitul sau pierderea obţinută”, scris Cristian Hostiuc.
De altfel, acesta precizează că reprezentanții NN Pensii nu sunt obligați să răspundă la întrebările presei, de vreme ce nu se spun legii privind accesul public la informații. Și nici salariații români ai căror bani sunt administrați de acest fond nu pot afla ce s-a întâmplat cu acţiunile Wirecard.
În aceste condiții, jurnalistul susține că Autoritatea de Supraveghere Financiară ar trebui să obțină niște răspunsuri, iar Parlamentul, prin Comisia de buget-finanțe îi poate chema la audieri pe reprezentanții ASF, precum și pe cei ai NN Pensii.
”NN Pensii, ca administrator al Pilonului II, poate să investească banii românilor unde vrea, atâta timp cât se încadrează în prevederile legale şi normele ASF. Dar, în interiorul acestor prevederi, deciziile îi aparţin.
Dacă investiţia în acţiuni Wirecard a fost profitabilă, trebuie să aflăm cui îi adresăm felicitări, dar dacă s-au pierdut bani trebuie să aflăm câţi bani s-au pierdut şi cine a fost responsabil de acest plasament.
O altă întrebare este cum a ajuns NN Pensii să investească în acţiuni externe (legal poate să o facă), când pe Bursa de la Bucureşti acţiunile de stat – Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica – dau cele mai mari dividende din lume, iar titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor au poate cele mai mari dobânzi din Europa. (…)
Poate ASF, cu un nou preşedinte, ar trebui să le ceară administratorilor să mai introducă o coloană în rapoarte, din care cei şapte milioane de români să afle – pentru că sunt banii lor – ce câştig au avut sau ce pierdere pe fiecare poziţie individuală”, mai scrieCristian Hostiuc.
În total 7,4 de români contribuie la Pilonul II de pensii.