Germania reimpune izolarea localăîntr-o a doua zonă, din cauza răspândirii Covid-19. După cantonul Gutersloh, și cetățenii din Warendorf, vestul Germaniei, intră în izolare, transmite bfmtv.com. Astfel, 280.000 de cetățeni vor sta din nou în case. Și în alte părți din Germania au existat focare locale masive de coronavirus: în cartierul berlinez Neukölln se află în carantină cel puțin 370 de familii, până acum 100 de locuitori au fost testați pozitiv,printre care și cetățeni români.La Göttingen a fost izolat un bloc de locuințe, 120 de oameni care locuiesc în complex sunt infectați.Acestea din urmă nu constituie momentan un avertisment major, astfel încât să fie impusă izolarea.
UE relaxează restricțiile, dar în multe țări izbucnesc focare locale de infecție – ca la concernul Tonnies din Germania, din cauza căruia s-a impus un nou „lockdown” la nivel local.
Din cei aproape 7000 de angajați ai concernului de prelucrare a cărnii care au fost testați, peste 1550 au fost depistați pozitiv la noul coronavirus, aproximativ jumătate dintre acestea fiind de origine română. Toți angajații au fost plasați în carantină, guvernul din Renania de Nord-Vestfalia a ordonat un lockdown pentru întreaga regiune.
”Reintroducem o izolare în tot cantonulGütersloh”, cu 360.000 de locuitori, în vestul Germaniei, a declarat preşedintele-ministru al landului Renania de Nord-Westfalia Armin Laschet.
Această izolare – prevăzută într-o primă fază până la 30 iunie, va consta în limitarea strictă a contactelor între persoane, închiderea barurilor, cinematografelor, muzeelor şi interzicerea activităţilor de diverisment în spaţii închise.
Ambasadorul României la Berlin,Emil Hurezeanu, a declarat că bilanțul îmbolnăvirilor în rândulromânilor dinGermaniaajunge la 1.300-1.400. Se poate spune că rata factorului de multiplicare li se datorează, a punctat Hurezeanu.
„Dacă e adevărat, numărul românilor infectați în Germania ar putea fi evaluat la 1.300-1.400. Se poate spune că rata factorului de multiplicare, care a crescut de la sub 1 la 2,88 în Germania, li se datorează. E un fapt trist și dramatic în primul rând pentru cei bolnavi, dar și pentru autorități”, a spus ambasadorul.
Au mai fost infectați români care lucrează la ferme din Germania sau care locuiesc în cartiere aglomerate. Ambasadorul spune că românii infectați cu COVID-19 nu au cerut asistență de la misiunea diplomatică și că ambasada este în contact cu autoritățile federale și locale din Germania.
Emil Hurezeanu subliniază însă că nu românii au răspândit coronavirusul în Germania, așa cum a spus primarul unui land german.
„Teza a fost dezmințită de prim-ministrul landului și de toate autoritățile locale. În definitiv, între Germania și România nu s-a putut circula multă vreme, restricțiile de circulație au fost ridicate în întregime abia la jumătatea lunii iunie”, a spus el.
Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia,a avut zilele trecute o declarație constroversată. El a dat vina pe români și bulgari pentru noile focare de coronavirus dinGermania.
„Asta nu spune nimic despre relaxare, pentru căvirusul a fost adus de români și bulgari. Așa se va întâmpla peste tot. Am avut cazuri de infectare pe o plantație de sparanghel din Bavaria acum câteva săptămâni, am avut cazul abatorului Coesfeld. Toate acestea nu sunt cauzate de relaxare, ci de condițiile în care sunt cazați și în care muncesc angajații”,a spus Armin Laschet.
Ulterior, Ambasada Germaniei atransmiscă oficialul nu a intenționat să îi jignească pe românii sau pe bulgari și știe că la răspândirea virusului au contribuit condițiile de lucru și de cazare din fabrici.