Cine este Adrian Ionel, directorul Unifarm, acuzat de procurorii DNA că ar fi cerut mită 760.000 de euro

Cine este Adrian Ionel, directorul Unifarm, acuzat de procurorii DNA că ar fi cerut mită 760.000 de euro
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Ionel, directorul general al Companiei Naționale Unifarm SA, este urmărit penal sub control judiciar pentru cinci fapte de corupție în legătură cu un contract de achiziție a echipamentelor de protecție necesare în lupta cu epidemia de coronavirus. Procurorii DNA susțin că Ionel ar fi cerut 760.000 de euro mită pentru atribuirea contractului. Acesta nu ar fi fost încheiat conform legii, nici nu au ajuns toate produsele comandate, iar parte dintre cele plătite erau neconforme. Mai mult, acuză Direcția Națională Anticorupție, chiar numirea lui Ionel în fruntea Unifarm s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale. De-a lungul timpului, Adrian Ionel a ocupat mai multe poziții în mediul privat, a mai lucrat și în cadrul Societății Naționale de Radiocomunicații și chiar a fost director al Institutului Cantacuzino. El are o licență în Drept la Universitatea „Spiru Haret” din București și o diplomă de master obținută la Academia Națională de Informații din cadrul SRI.

Cine este Adrian Ionel, directorul Unifarm acuzat că a cerut mită

Adrian Eugen Ionel are o licență în Drept la Universitatea „Spiru Haret” din București și o diplomă de master în managementul informațiilor de securitate națională, obținută la Academia Națională de Informații din cadrul SRI.

El a ocupat mai multe posturi în mediul privat, inclusiv la spitalul Sanador și la distribuitorul de medicamente Relad Pharma, companie aflată la un moment dat în centrul unui uriaș scandal de insolvență. Adrian Ionel a mai lucrat și în cadrul Societății Naționale de Radiocomunicații.

Ionel a ajuns prima dată în fruntea Unifarm în 2012, când mandatul de ministru al Sănătății era asumat interimar de Victor Ponta.

În 2015, Adrian Ionel a fost numit director la Institutul Cantacuzino, dar în scurt timp a revenit pe poziția de director general al Unifarm. Vreme de două luni, el a fost director general la ambele instituții, a arătat un audit din Ministerul Sănătății.

Într-un articol din 17 aprilie, jurnaliștii Libertatea au prezentat un document din 2017 al Corpului de Control al Ministerului Sănătății, în care lui Adrian Ionel i se aduceau mai multe acuzații, inclusiv faptul că a favorizat firme și că a adus pierderi uriașe prin achiziționarea de vaccinuri expirate. Corpul de Control a propus destituirea sa, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Așa s-a ajuns ca acum, în plină epidemie de coronavirus, Adrian Ionel să se afle în fruntea Unifarm, compania națională care se ocupă de aducerea în țară a majorității materialelor sanitare și medicamentelor.

Directorul Unifarm, urmărit penal pentru fapte de corupție. DNA îl acuză pe Adrian Ionel că a cerut mită 760.000 de euro

Marți, 23 iunie, procurorii DNA au anunțat că Adrian Ionel, directorul general al Unifarm, este urmărit penal sub control judiciar pentru fapte de corupție în legătură cu un contract de achiziție a 250.000 de combinezoane și trei milioane de măști chirurgicale, materiale necesare în contextul epidemiei de coronavirus.

Anchetatorii susțin că Adrian Ionel ar fi cerut mită 760.000 de euro pentru atribuirea contractului, că acesta s-a încheiat cu încălcarea prevederilor legale, că nu au fost livrate toate produsele, iar din cele care au ajuns multe erau neconforme.

Mai precis, contractul viza achiziția a 250.000 de combinezoane și trei milioane de măști chirurgicale, dar în final au fost plătite și livrate 26.000 de combinezoane și un milion de măști, acestea din urmă neîndeplinind standardele.

„Totodată, din funcția pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcționar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele. În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție.

Pentru acest „serviciu”, persoana intermediară a pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru sine și pentru funcționari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm. Din această sumă, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească suma de 760.000 euro convenită cu intermediarul”, se arată într-un comunicat DNA.

Anchetatorii mai spus că Ionel a reziliat contractul pentru că societatea comercială nu a achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18 % convenit.

Prejudiciul adus companiei Unifarm în acest caz a fost evaluat la 2.380.000 lei.

Adrian Ionel este acum urmărit penal pentru luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

DNA: Numirea lui Adrian Ionel la conducerea Unifarm s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale

Mai mult, procurorii Direcției Naționale Anticorupție spun că Adrian Ionel a ajuns în funcția de director general al Companiei Naționale Unifarm SA cu încălcarea legii.

„Concret, în calitate de membru și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Unifarm SA, acesta ar fi votat, la ședința din aceeași dată, numirea sa ca director general al CN Unifarm SA.

Or, dispozițiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice interzic în mod expres ca președintele Consiliului de Administrație să fie numit și director general, aspect ignorat de membrii Consiliului de Administrație, printre care și Adrian Ionel. Acesta a emis și a semnat Decizia nr. 46 din 06.06.2016, în urma căreia a obținut venituri nete în cuantum de 498.722 lei (în perioada 14 iulie 2016-25 mai 2020)”, mai explică DNA, în comunicat.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a cerut marți întrunirea de urgență a Consiliului de Administrație al Unifarm, „în vederea luării deciziilor care se impun”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce
21:11 - Județul care va primi tilul de Regiune Gastronomică a Europei din 2027. Ce preparate au cucerit jurații
21:08 - Bonusul de Crăciun. Vești bune pentru acești angajați din România. Câţi bani vor primi la final de an
21:07 - S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49, de peste 100.000 de euro. De unde a fost cumpărat biletul norocos și cât a costat
20:55 - Radu Miruță (USR): Noi suntem foarte atenți să ne convingem dacă cu adevărat se dorește, în acest proiect de coaliție, să se schimbe modul în care s-au condus lucrurile în România (VIDEO)
20:52 - Ilie Bolojan: Trebuie să discutăm deschis despre un singur candidat al coaliției la prezidențiale. Eu nu îmi doresc să candidez
20:41 - Primăria Capitalei, decizie care vizează proprietarii mașinilor hibrid. „A fost frumos cât a fost”