Medicamentul antiviral Remdesivir, testat pentru administrarea prin inhalare, ca tratament împotriva noului coronavirus

Medicamentul antiviral Remdesivir, testat pentru administrarea prin inhalare, ca tratament împotriva noului coronavirus
Foto: pixabay.com

Remdesivir, medicamentul antiviral care până în prezent s-a dovedit eficient în testele de laborator împotriva virusului COVID-19, ar putea fi produs și într-o versiune administrată prin inhalare, a anunțat compania biofarmaceutică americană Gilead Sciences, notează Reuters.

În prezent administrat intravenos prin perfuzii, acesta este singurul medicament care a primit autorizaţie de utilizare în regim de urgenţă de către Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) pentru tratamentul pacienţilor confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2.

„După ce a primit undă verde de la FDA pentru a merge mai departe, Gilead este pe punctul de a începe testele unei versiuni inhalante a remdesivir. Vom monitoriza voluntarii sănătoşi pentru testele clinice din Faza 1 în această săptămână şi sperăm să începem studiile la pacienţii cu COVID-19 în august”, a declarat preşedintele companiei farmaceutice, Daniel O’Day, adăugând că „dacă testele vor avea succes, acest lucru ar putea reprezenta un progres important”.

„O formulă inhalantă ar fi administrată printr-un nebulizator, ceea ce ar putea permite o administrare mai facilă, în afara spitalului, în stadiile incipiente ale bolii. Acest lucru ar putea avea implicaţii semnificative în a contribui la oprirea valului pandemiei”, a concluzionat CEO-ul Gilead Sciences.

Remdesivir ar putea primi aprobarea UE ca tratament pentru COVID-19

Medicamentul antiviral Remdesivir ar putea fi aprobat de Uniunea Europeană în următoarele zile ca tratament pentru COVID-19, a declarat recent Directorul executiv al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), Guido Rasi, după ce studiile și testele preliminare au oferit rezultate încurajatoare.

La nivel global cererea și aprovizionarea cu Remdesivir a crescut, deoarece în prezent nu există tratamente sau vaccinuri aprobate pentru COVID-19, fapt ce ar putea determina Uniunea Europeană să aprobe comercializarea și utilizarea Remdesivir ca tratament pentru SARS-CoV-2, înaintea Statelor Unite, care nu au emis încă o aprobare similară pentru acest medicament.

S-ar putea ca în zilele următoare să se poată elibera o autorizație de piață condiționată”, a declarat directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului, în cadrul unei audieri în Parlamentul UE. O autorizație de comercializare condiționată permite vânzarea unui medicament la nivelul celor 27 de state membre înainte ca toate datele necesare referitoare la eficacitatea și efectele secundare ale tratamentului să fie disponibile.

În acest context,Remdesivira fost folosit și în România, în cazul pacienților aflați în stare gravă.

Medicul Virgil Musta, șef secție boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a declarat pentru Digi24 că Europa a acceptat această „terapiecompasională”, iar spitalul aprimitmai multe doze din acest medicament, pentru a fi administrat pacienților cu forme severe de COVID-19.

„Eun antiviral care a fost folositîn diferite patologii, inclusivEbola,cu efecte bune sau mai puțin bune,studiile suntcontradictoriiși acolo.Dara fost folositpentruforme severe și critice pentrupaciențiiCOVID,iar clinic, cei care au studiataceastăpatologie au arătat o evoluție foartebună.După administrare, stareageneralăs-aîmbunătățitmulți dintre pacienți care au fost chiarcritici au depășitaceastă fază”, a spus Musta.

Un vaccin eficient împotriva COVID-19, încă sub semnul întrebării

Guido Rasi a mai avertizat că Europa ar putea să se confrunte cu deficiențe privind producția unui vaccin eficient contra COVID-19. Deoarece vaccinul ar putea fi dezvoltat mai devreme în afara UE, iar capacitatea de producție a blocului ar putea fi insuficientă pentru a satisface toate nevoile, el a spus că UE ar trebui să aibă o strategie comună pentru a sprijini în primul rând persoanele cele mai expuse în lupta cu noul coronavirus, cum ar fi medicii și asistenții medicali.

De aceea, peste 8 miliarde de dolari au fost puși la bătaie la nivelul UE pentru finanțarea proiectelor care să contribuie la dezvoltarea unui vaccin eficient, în urma deciziei a 40 de țări și organizații ce au participat la un summit online.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`