Se fac noi cercetări în cazul morții iranianului Mansouri Gholam Reza. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au audiat mai mulţi angajaţi ai hotelului unde acesta s-ar fi sinucis şi au ridicat imaginile surprinse de sistemul de supraveghere video, fiind solicitată autorizarea judecătorului pentru a fi analizate.
Gholam Reza Mansouri, un cetăţean iranian pus sub urmărire generală de autorităţile din ţara sa, s-a sinucis vineri, 19 iunie, după ce a sărit de la etajul unui hotel din Bucureşti. Cunoscut cleric și magistrat iranian, Mansouri aștepta o decizie a justiției române privind posibila sa extrădare în Iran, acolo unde era acuzat de luare de mită.
În acest caz, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a informat, marţi, că, în cadrul cercetărilor deschise după decesul cetăţeanului iraniana fost făcută cercetarea la faţa locului şi au fost ridicate mijloace materiale de probă, precum şi înscrisuri.
De asemenea, procurorii au mai dispus și autopsia medico-legală a cadavrului, fiind obţinute concluzii preliminare conform cărora „moartea a fost violentă, cauzată de leziuni traumatice incompatibile cu viaţa, produse prin lovirea de un plan dur, posibil în condiţiile unei precipitări.”
În cadrul anchetei, au fost audiați mai mulți angajați ai hotelului Duke din București, unde judecătorul și clericul iranian Gholam Reza Mansouri s-a omorât.
Totodată, aufost ridicate unităţile de stocare de la sistemul de supraveghere video instalat în hotel, fiind solicitată şi autorizarea judecătorului pentru accesarea imaginilor stocate.
Gholam Reza Mansouri, în vârstă de 52 de ani, a fost prins pe 12 iunie în România, în baza unui mandat de urmărire internațională transmis prin Interpol.
El era dat în urmărire internațională de regimul de la Teheran, sub acuzația de corupție. Mai concret, Mansouri era acuzat în țara sa că ar fi luat mită 500.000 de euro pentru a scăpa de închisoare un oficial din Teheran.
De asemenea, Militanții pentru drepturile omului l-au acuzat de tortură și încarcerarea ziariștilor independenți din Iran. Asta pentru că, în calitatea de judecător, clericul a trimis după gratii jurnaliști independenți, critici la adresa puterii, pe baza unor dovezi contrafăcute. În 2013, a ordonat arestarea simultană a 20 de jurnaliști într-o singură zi.
Însă România nu a fost de acord iniţial cu extrădarea în Iran. În schimb l-au pus pe Mansouri sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi ţara. Gholem Reza Mansouri urma să afle pe 10 iulie verdictul Curții de Apel București în privința extrădării sale, cerută de guvernul din Iran, anunţă Europa Liberă. Din primele ipoteze ale Poliţiei Capitalei, se pare că bărbatul ar fi decis să îşi pună capăt zilelor.