Trei sibieni vindecați de Covid-19 s-au reinfectat: ”Sunt în circulație cel puțin două variante diferite de SARS CoV-2”

Trei sibieni vindecați de Covid-19 s-au reinfectat: ”Sunt în circulație cel puțin două variante diferite de SARS CoV-2”
foto: Pixabay

Trei pacienți sibieni au fost reconfirmați luni cu Covid-19. Medicul șef al Secției Clinice Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu, susține că cel mai probabil sunt două tulpini diferite ale virusului. Pacienții care au fost diagnosticați din nou cu Covid-19 sunt doi bărbați și o femeie, cu vârste cuprinse între 48 și 69 de ani.

Trei sibieni declarați vindecați s-au reinfectat cu coronavirus

Medicul șef al Secției Clinice Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu,a explicat că reinternarea cu diagnosticul Covid-19 s-a făcut după o perioadă lungă față de prima spitalizare.

„Persoanele respective s-au reinternat după o perioadă lungă față de prima spitalizare, între două și trei săptămâni”, a precizat doctorul, potrivit turnulsfatului.ro.

Victoria Bîrluțiu exclude varianta ca testele făcute la prima externare să nu fi fost corecte. Aceasta a precizat căfiecare persoană a fost testată de două ori negativ la prima internare și externați apoi cu certitudinea că sunt vindecați.

Din cei trei pacienți cu Covid-19, cel mai tânăr a fost cel mai grav

Cei trei pacineți reconfirmați cu noul coronavirus sunt un bărbat și o femeie, în vârstă de 69 de ani, și un bărbat de 48 de ani. Acesta din urmă, deși este cel mai tânăr, a manifestat cel mai grav boala, fiind internat la terapie intensivă prima dată. El a fost și unul dintre cazurile care a primit plasmă pentru vindecarea de Covid-19.

În acest context, medicul suspectează că este vorba de două tulpini diferite ale SARS-CoV-2, așa cum s-a mai întâmplat și în alte țări.

„Deci nu intră în discuție că testele ar fi fost false. Este cu certitudine o reinfecție cu o altă tulpină, pentru că și de această dată pacientul vine cu manifestări clinice. Nu s-a făcut al doilea test întâmplător. A venit cu febră, a venit cu manifestările care sugerau infecția cu SARS CoV-2 și acesta a fost motivul pentru care a fost internat din nou. Pledez pentru ideea unei tulpini diferite și forma pe care o are pacientul în acest moment este diferită. Nu este critică, așa cum a fost prima dată”, a explicat doctorul Victoria Bărluțiu.

Persoanele care sunt externate și declarate vindecate se pot infecta cu o altă variantăa coronavirusului

Medicul șef al Secției Clinice Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu atrage atenția că persoanele care s-au vindecat de SARS-CoV-2 se pot reinfecta cu o altă tulpină.

”Sfatul meu ar fi și pentru pacienții externați să continue cu măsurile de protecție socială de care am tot vorbit și anterior. Din nefericire, nu există o certitudine că nu vor avea riscul de reinfecție. Și pentru noi a fost o surpriză și trei cazuri în medicină înseamnă o serie, de obicei pe care trebuie să o luăm în seamă. Nu e un accident”, a precizat dr. Bărluțiu.

Aceasta mai spune că și simptomele sunt diferite. Pacientul de 48 de ani a fost testat și are anticorpi pentru prima tulpină a coronavirusului, dar a căzut din nou pradă Covid-19, fiind vorba despre o altă variantă a SARS-CoV-2.

„Deci am testat anticorpii, are o cantitate mare de anticorpi și IGM de infecție recentă, dar nu îl ajută în fața acestei tulpini. Era previzibil că sunt în circulație cel puțin două variante diferite. Și după formele de manifestare pe care le-am avut: unii pacienți au fost dominați de problemele respiratorii și au fost cazurile cele mai grave, alții au venit cu forme dominate de problemele digestive, și-au pierdut gustul, mirosul, au avut diaree, profilul virusului a fost diferit”, a mai spus medicul sibian.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:41 - România ia cel mai scump împrumut din ultimul an și jumătate. Până de curând cele mai mari dobânzi le avea Ungaria
12:21 - Numărul pensionarilor a scăzut, în noiembrie, cu aproape 17.000 de persoane. Cât a fost pensia medie în această lună
12:03 - Toni Greblă: În situația în care CCR consideră că este necesar să verifice toate secțiile de votare din lume, situația va complica foarte mult desfășurarea alegerilor. Nu știu ce nume să trecem pe buletinele de vot pentru turul doi
11:36 - Avertizare Cod galben de vreme rea, emisă de meteorologi pentru aproape jumătate din țară. Care sunt județele afectate
11:15 - Câte posibile incidente au fost semnalate de la debutul campaniei electorale pentru parlamentare? MAI a dat toate detaliile. Continuarea propagandei electorale, aspru sancționată
10:56 - Se fac ultimele pregătiri pentru parada militară de Ziua Națională! Pentru prima dată, pe 1 Decembrie, vom putea vedea și o dronă Bayraktar. Ce alte elemente de noutate vor mai fi (VIDEO)
10:21 - A început votul în diaspora pentru alegerile parlamentare. Zecii de mii de români au votat deja
00:03 - Volodimir Zelenski susține că războiul poate înceta dacă Ucraina intră în NATO, deocamdată fără teritoriile ocupate
23:59 - Câte gâini ai voie să crești în curte legal? Un locuitor din Oradea a fost sancționat pentru că a depășit numărul
23:59 - De luni, curierii poștali vor începe distribuirea pensiilor. Ce creștere vor înregistra veniturile seniorilor din ianuarie 2025