UPDATE / Cod portocaliu pentru instabilitate atmosferică în majoritatea țării. Se vor înregistra averse torențiale, grindină și vijelii

UPDATE / Cod portocaliu pentru instabilitate atmosferică în majoritatea țării. Se vor înregistra averse torențiale, grindină și vijelii

UPDATE, 23 iunie 2020, ora 11:08 – Codul galben emis de meteorologi a fost revizuit. Astfel că, în perioada 23 iunie, ora 10:00, și 24 iunie, ora 2:00, va fi cod portocaliu.

Mai precis, în extremitatea de vest și local în sudul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

harta cod portocaliu si galben emisa de meteorologi

De asemenea, meteorologii au emis cod galben în intervalul 24 iunie, ora 2:00, și 25 iunie, ora 10:00. În zonele montane, precum și în nordul, centrul, estul și local în sudul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

harta cod galben si verde emisa de meteorologi

Un cod galben pentru instabilitate atmosferică, valabil în toată țara, a fost emis de meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie, fiind așteptate averse torențiale, grindină și vijelii.

Acesta intră în vigoare marți, 23 iunie, ora 10, și este valabil până joi, 25 iunie, ora 10.

Cod galben în toată țara: Cantitățile de apă vor depăși 25 – 30 litri pe metrul pătrat

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii.

Cantitățile de apă vor depăși 25 – 30 litri pe metrul părat și pe arii restrânse 40 – 60 litri pe metrul părat, îndeosebi în nord, centru, nord-est și în zonele de munte.

Mai mult, zilele următoare precipitațiile ploile vor avea caracter torențial și vor fi însoțite de descărcări electrice.

În majoritatea regiunilor, precipitațiile se vor semnala cu precădere în cursul după-amiezelor. Temperatura se va situa la valori ușor mai scăzute decât normalul climatologic al perioadei cu preponderență în Transilvania și în regiunile vestice.

Astfel că, abia spre finalul săptămânii, prognoza meteo arată că sunt șase să scăpăm de ploi.

Prognoza meteo pentru săptămâna 22-28 iunie 2020

În această săptămână, respectiv 22 – 28 iunie 2020, se vor semnala ploi în toate regiunile țării și condiții de vreme instabilă. Local se vor înregistra căderi de grindină și intensificări ale vântului.

În Maramureș temperaturile rămân mai scăzute față de această perioadă a anului, maximele fiind cuprinse între 21 și 25 de grade Celsius.

În Moldova cerul va fi temporar noros, local se vor înregistra averse sub formă de ploaie, însoțite de descărcări electrice. Maximele din termometre nu vor depăși intervalul 20 până la 26 de grade Celsius.

În Crișana cerul se anunță pațial noros, local se vor înregistra ploi, iar maximele din termometre, la începutul intervalului vor avea valori cuprinse între 22 și 26 de grade.

În Banat meteorologii anunță averse sub formă de plaoie și temperaturi maxime cu valori încadrate între 23 și 27 de grade Celsius.

În Transilvania temperaturile vor fi mai mici față de această perioadă. Mercurul din termometre nu va depăși valori cuprinse între 21 și 25 de grade Celsius.

În Oltenia cerul rămâne temporar noros, în majoritatea teritoriului fiind prezente aversele sub formă de ploaie și descărcări electrice. Aici maximele din termometre vor avea valori de la 22 la 27 de grade Celsius.

În Muntenia vremea rămâne în continuare caldă. Maximele din termometre vor fi cuprinse între 23 și 28 de grade Celsius, iar cerul va fi parțial însorit, local înregistrânsu-se însă averse sub formă de ploaie, de scurtă durată.

În Dobrogea cerul se anunță senin, izolat se vor înregistra înorări temporare, însozite de averse cu descărcări electrice. Maximele din teritoriu vor fi cuprinse între 23 și 27 de grade Celsius.

În București vremea se anunță caldă pentru acest început de săptămână. Cerul va fi temporar noros, izolat se vor înregistra averse sub formă de ploaie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`