CORONAVIRUS | Avertisment din partea epidemiologilor: ”Revenirea la normalitate este posibilă numai cu condiţia scăderii constante a numărului de cazuri şi a deceselor” / Ce recomandări fac specialiștii

CORONAVIRUS | Avertisment din partea epidemiologilor: ”Revenirea la normalitate este posibilă numai cu condiţia scăderii constante a numărului de cazuri şi a deceselor” / Ce recomandări fac specialiștii

Creșterea numărului zilnic de infectări cu noul coronavirus îi îngrijorează pe specialiștii din domeniul sănătății. Reprezentanţii Societăţii Române de Epidemiologie avertizează că în condițiile în care țara noastră înregistrează în fiecare zi peste 300 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 și peste 10 decese, revenirea la normalitate nu se poate produce prea curând.

Epidemiologii trag un semnal de alarmă: ”Revenirea la normalitate este posibilă numai cu condiţia scăderii constante a numărului de cazuri şi a deceselor”

”Considerăm că revenirea la normalitate este posibilă numai cu condiţia scăderii constante a numărului de cazuri şi a deceselor, iar implementarea măsurilor necesare de relaxare, prevăzute în etapele următoare, depinde de respectarea reglementărilor reamintite şi manifestarea spiritului civic din partea fiecărui cetăţean al acestei ţări”, au transmis reprezentanții Societății Române de Epidemiologie, potrivit News.ro.

Recomandările epidemiologilor în contextul creșterii numărului de cazuri zilnice de infecție cu noul coronavirus

În aceste condiții, pentru a se ajunge din nou la o tendință descendentă în ceea ce privește rata contaminării și a deceselor, epidemiologii au transmis o serie de recomandări care trebuie respectate de populație.

Astfel, orice persoană care prezintă simptome specifice infecției cu noul coronavirus trebuie să se adreseze unui medic.

De asemenea, este necesară păstrarea distanţării fizice de cel puţin 1,5 m între persoane în spaţiile închise sau în orice situație care implică prezența mai multor oameni și se recomandă evitarea formării de grupuri mari de persoane, peste numărul recomandat de autorități.

Purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile înschise sau în cazul interacțiunii dintre două sau mai multe persoane.

De asemenea, trebuie respectate regulile de igienă, mai ales spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun şi/sau cu soluţie hidroalcoolică.

O regulă importantă este și cea privind decontaminarea obiectelor sau suprafeţelor utilizate sau atinse de mai multe persoane.

În plus, cetățenii trebuie să țină cont de toate recomandările venite din partea autorităților, în condițiile în care fiecare măsură de relaxare stabilită în contextul epidemiei de coronavirus este însoțită de un set de norme privind limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul comunităților.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Nu putem gestiona doar noi, ca parte medicală. Rămâne și partea de prevenție, de precauție, de respectare a unor norme

Un apel la resposabilitate a venit și din partea ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, care a subliniat, luni, într-o intervenție pentru B1 TV, că este foarte important, în contextul creșterii numărului îmbolnăvirilor, ca oamenii să respecte regulile și să nu lase personalul medical să lupte singur cu epidemia de coronavirus.

„Trebuie să înțelegem că pandemia, această situația nu s-a terminat. Am început un proces de relaxare, dar au rămas anumite reguli. Unele nu sunt respectate. Luptăm în continuare cu un virus destul de agresiv, care nu are un tratament specific, cu o patologie care activează pe comorbidități. (…) Suntem într-un moment în care, dacă nu gestionăm bine această situație putem merge spre o dublare a numărului de cazuri active. Suntem acum la 6.000 de cazuri active. Nu putem gestiona doar noi, ca parte medicală. Rămâne și partea de prevenție, de precauție, de respectare a unor norme în cadrul unor activități relaxate. Dacă lăsăm numai pe seama sistemului medical și nu respectăm regulile, vom vedea că transmiterea comunitară se accentuează. O transmitere comunitară accentuată nu duce decât la dublare a numărului de cazuri, care poate forța sistemul medical. Putem trata infecțiile COVID, dar trebuie să avem răgaz de a trata, de a externa și de a interna cazuri noi”, a avertizat Nelu Tătaru.

România a înregistrat cinci zile consecutive cu peste 300 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. O scădere a fost raportată luni, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, însă aceasta a apărut în condițiile în care în zilele de weekend sunt prelucrate mai puține teste.

Situația cazurilor de COVID-19 în România

246 de noi cazuri de infectare cu noulcoronavirus au fost înregistrate de duminică până luni. Astfel, în total, bilanțul contaminărilor în țara noastră a ajuns la 24.291. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 17.031 au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, 1.523 persoane diagnosticate cu infecție cuCOVID-19au decedat, în ultimele 24 de ore fiind confirmate 11 decese. În secțiile de terapie intensivă sunt internați 195 de pacienți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`