Încă 5 țări în care românii vor putea călători, fără a mai fi nevoiți să stea în izolare sau carantină la întoarcerea acasă. Italia și Franța, pe lista actualizată

Încă 5 țări în care românii vor putea călători, fără a mai fi nevoiți să stea în izolare sau carantină la întoarcerea acasă. Italia și Franța, pe lista actualizată
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat, luni, lista statelor în care românii pot călători fără a mai fi nevoiți să stea în carantină sau izolare, la revenirea acasă. Astfel, pe listă au fost adăugate cinci țări: Finlanda, Italia, Estonia, Irlanda și teritoriul european al Franței (Franța metropolitană). Zborurile spre și dinspre aceste state pot fi reluate de pe toate aeroporturile din România. În evaluarea statelor propuse s-a ținut cont de criteriul mediei numărului de cazuri noi înregistrate în ultimele 14 zile, respectiv mai puțin de cinci cazuri la un milion de locuitori. Pe lista inițială mai figurau: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

CNSU a actualiza lista statelor exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină/ izolare. Aufost incluse Finlanda, Italia, Estonia, Irlanda și Franța metropolitană

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat, luni, lista țărilor exceptate de la aplicarea măsurii de carantinare, respectiv izolare la domiciliu. În așa-numita zonă verde au fost astfel incluse: Finlanda, Italia, Estonia, Irlanda și teritoriul european al Franței (Franța metropolitană).

Asta înseamnă că zborurile spre și dinspre aceste state vor putea fi reluate de pe toate aeroporturile din România, iar persoanele care se întorc acasă din acestea nu vor mai fi nevoite să stea în carantină sau izolare la domiciliu 14 zile. Excepția se aplică persoanelor asimptomatice.

Pe lista inițială figurau: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.Prima Hotărâre a Comitetului pe această speță invoca necesitatea de a fi create „condițiile socio – economice necesare relansării economice”, dar cu menținerea unui nivel de alertă, dat fiind că SARS-CoV-2 continuă să fie un pericol la adresa sănătății publice.

Lista actualizată intră în vigoare pe 23 iunie. Aceasta a fost întocmită în baza propunerilor formulate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). S-a ținut cont de criteriul mediei numărului de cazuri noi înregistrate în ultimele 14 zile, respectiv mai puțin de cinci cazuri la un milion de locuitori.

Lista va fi actualizată săptămânal de INSP, în fiecare zi de luni până la ora 16:00. Și alte țări vor fi incluse pe viitor, în funcție de modul în care ele gestionează criza COVID-19.

Lucian Bode: Traficul aerian s-a prăbuşit din cauza epidemiei de coronavirus

La începutul lunii, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și-a manifestat speranța ca toate zborurile să fie reluate, pentru a ajuta industria aeriană, grav afectată și ea de criza COVID-19.

Bode a afirmat atunci că traficul aerian s-a „prăbuşit”: a scăzut în luna mai 2020 cu 95% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ministrul Transporturilor a explicat faptul că, într-o zi din mai 2019 au fost înregistraţi 63.000 de pasageri pe zborurile interne şi internaţionale. În schimb, pe 18 mai 2020, de exemplu, au fost înregistraţi doar 1.800 de pasageri.

„INSP-ul face evaluarea şi decizia privitoare la ţările pentru care se liberalizează circulaţia între România şi ţările respective o ia Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Această evaluare se face săptămânal”, a precizat, la rândul său, premierul Ludovic Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:18 - Armata israeliană l-a ucis pe unul dintre cei mai importanți lideri Hezbollah
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)