CORONAVIRUS | Creșele din București se redeschid începând de luni. Ce reguli trebuie respectate pentru evitarea răspândirii COVID-19

CORONAVIRUS | Creșele din București se redeschid începând de luni. Ce reguli trebuie respectate pentru evitarea răspândirii COVID-19
Foto: pixabay.com

Începând de luni, 22 iunie, se redeschid creșele în Capitală. În acest sens, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și cel al Muncii au publicat un ordin comun care conține toate regulile ce trebuie respectate pentru a limita răspândirea noului coronavirus odată cu reluarea activității în creșele din București. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial pe 15 iunie, iar printre măsurile prevăzute în document se numără efectuarea în fiecare zi a triajului epidemiologic al copiilor sau utilizarea măștii de protecție de către personalul angajat al creșelor.

Creșele din Capitală se redeschid din 22 iune

În Sectorul 1 al Capitalei vor fi redeschise, începând de luni, toate creșele administrate de Consiliul Local. Este vorba despre Centrul Româno-Danez pentru Educaţie Integrată, Complexul Social de Servicii Vrancei, Complexul Social de Servicii Sfântul Nicolae, Complexul Social de Servicii Sfântul Andrei şi Complexul de Servicii Sociale Jiului.

În total, 512 locuri sunt disponibile la aceste creșe, mai puține decât în mod normal, având în vedere restricțiile impuse în contexul epidemiei de coronavirus. Concret, creșele administrate de Consiliul Local al Sectorului 1 asigură, în acest moment, 80% dintre locurile disponibile.

În Sectorul 2 se vor redeschide creșele Sinaia, Teiul Doamnei, Ciobănaşului şi Unitatea de Educaţie Timpurie Grădiniţa nr. 23, care vor funcționa, de asemenea, la capacitate redusă.

Pe de altă parte, Unitatea de Educaţie Timpurie Grădiniţa nr. 137 va rămâne în continuare închisă pentru că, deocamdată, nu au fost îndeplinite condițiile stabilite în Ordinul comun al celor trei ministere privind reluarea activității. În aceste condiții, părinții vor trebui să-i ducă pe cei mici la una dintre creșele care s-au redeschis deja în acest sector.

Și creșele din Sectorul 3 se redeschid în această săptămână, programul de funcționare fiind, de luni până vineri, între orele 7-17. Accesul copiilor se va face eșalonat, după un program stabilit de comun acord de către conducerea creșelor și părinți.

În Sectorul 4 al Capitalei, redeschiderea creșelor se va face, începând de luni, în funcție de numărul cererilor venite din partea părinților.

Iar în Sectorul 6, începe, din 22 iunie, programul ”Creșa de vară”, copii urmând a fi primiți în limita locurilor disponibile, în funcie de anumite criterii de eligibilitate. În acest Sector, creșele sunt deschise în intervalul orar 6.00-18.00.

Reguli speciale de igienă și distanțare socială, impuse în contextul redeschiderii creșelor

Conducerea fiecărei creșe redeschise în contextul epidemiei de coronavirus va trebui să respecte o serie de reguli stricte de igienă și nu numai. Astfel, potrivit Ordinului comun al Ministerelor Sănătății, Educației și Muncii, jucăriile care nu pot fi spălate vor fi eliminate, se va pune un accent mai mare pe activitățile desfășurate în aer liber. La aceste activități pot participa mai multe grupe de copii, însă trebuie evitat contactul între aceștia și nu se recomandă jocurile care presupun apropierea la mai puţin de doi metri.

La intrarea în creșă trebuie asigurată fluidizarea sosirilor, astfel încât să se evite aglomerația.

În fiecare zi, va fi făcut triajul epidemiologic al copiilor, care constă în măsurarea temperaturi. În cazul în care aceasta depășește 37,3 grade Celsius, copilul în cauză nu va fi primit.

De asemenea, cei mici vor fi învățați să se spele pe mâini timp de minimum 20 de secunde, iar în interiorul creșei se va face curățenie înainte de începerea activității și la finalul programului.

„Toate suprafeţele trebuie curăţate – inclusiv jucării, tobogane, ţarcuri, mânere, balustrade, butoane şi accesorii la instalaţii sanitare, toalete, clanţe, pervazul ferestrei, precum şi mesele şi scaunele din sala de grupă. Suprafeţele care sunt atinse de copii vor fi atent curăţate, frecvent, prin ştergerea cu apă şi detergent”, se arată în documentul citat.

De asemenea, autoritățile recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minim 4,5 mp/copil, iar distanțarea socială trebuie să fie respectată în toate încăperile din unitate.

Personalul care lucrează la creșă trebuie să poarte mască de protecție, pe care o va schimba la fiecar patru ore sau după ce aceasta s-a umezit sau deteriorat. Totodată, angajații care au intrat în contact cu o persoană confirmată ca fiind infectată cu noul coronavirus nu se vor prezenta la serviciu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`