Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Dacă nu respectăm regulile, vom avea o transmitere comunitară accentuată, care va atrage noi restricții pentru anumite focare (VIDEO)

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Dacă nu respectăm regulile, vom avea o transmitere comunitară accentuată, care va atrage noi restricții pentru anumite focare (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a subliniat că transmiterea comunitară de COVID-19 este în creștere în România și că dacă situația se menține la fel, va fi nevoie de „anumite restricții pentru anumite focare”. În cadrul Știrilor B1 TV, demnitarul a vorbit despre pacienții asimptomatici, dar și despre formele cazurilor de infecție cu coronavirus, comentând evoluția epidemiologică din ultima perioadă – România – unde starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile, începând de miercuri – a înregistrat, duminică, a cincea zi consecutivă cu peste 300 de îmbolnăviri depistate pe un interval de 24 de ore.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Nelu Tătaru, despre regulile de distanțare și transmiterea comunitară a COVID-19

„Începând cu 15 mai, am avut trei perioade de relaxare. Odată cu aceste măsuri de relaxare era previzibilă o creștere a numărului de cazuri de la o zi, la alta. Ultima săptămână vine cu șase zile, nu cinci zile de creșteri peste 300, în contextul în care am avut pe 15 (n.r – iunie) a treia zi cu măsuri de relaxare. Repet, fiecare măsură de relaxare a fost însoțită și de un cadru al unor norme de aplicare în vederea desfășurării și funcționării unor măsuri de relaxare. Că au fost activități economice sau nu, aceste norme trebuie respectate în continuare, atât de cei care desfășoară activitatea economică relaxată, cât și de populația civilă, care trebuie să respecte regulile de igienă, precum și distanțarea fizică”, a declarat Nelu Tătaru.

Întrebat la ce să ne așteptăm în zilele următoare, el a răspuns: „Ține foarte mult de respectarea acelor reguli. Dacă astăzi avem 315 cazuri la 6.330 de testări făcute, gândiți-vă că ieri aveam 330 de cazuri la 11.000 de testări. Înseamnă că avem o creștere și o transmitere comunitară. Transmiterea comunitară nu o putem opri sau nu o putem limita decât respectând regulile de distanțare fizică, portul măștii în spații închise, în transport în comun, evitarea locurilor aglomerate și regulile de igienă. Gestionăm, în acest moment, această creștere, care este o creștere progresivă, chiar dacă eram pe o pantă descendentă. Avem o săptămână jumătate când suntem pe un platou, am început cu 196 de cazuri și apoi, constant, alternând cu 200 de cazuri, am ajuns la 300-330 până în 345. Urmează o săptămână în care gestionăm și vom avea încă o creștere a numărului de cazuri. Rămâne să avem cazuri grave, cele care forțează sistemul medical, cele de terapie intensivă, care sunt la 195, într-o limită, sub 200 – să sperăm că le putem menține și atunci nu forțăm sistemul medical. Regulile rămân aceleași. Cât timp nu vom păstra aceste reguli, vom avea o transmitere comunitară accentuată, iar transmiterea comunitară va atrage după sine și niște reguli în care să putem restricționa anumite focare, anumite zone sau anumite localități”.

Întrebat dacă, în prezent, există focare sau zone în care se impune o carantină, demnitarul a explicat: „Nu, în acest moment nu avem zone în care să impunem o carantină la localitate sau o carantină a unui cartier, dar avem focarele pe care le știam încă de dinainte și cele care sunt în centrele de bătrâni, în centrele de patologie neuropsihică, în spitale, atât la personalul medical, cât și la pacienți. Ele sunt izolate și sunt în anchetă epidemiologică. Recalcularea unor circuite epidemiologice, precum și desfășurarea activității medicale. (…) În condițiile în care transmiterea în comunitate va deveni accentuată, atunci o să fim nevoiți să aplicăm și anumite restricții pentru anumite focare”.

Ce spune ministrul Sănătății despre persoanele asimptomatice și gravitatea cazurilor din România

Întrebat dacă e posibil ca pacienții asimptomatici să fie tratați acasă, Nelu Tătaru a declarat: „Gândiți-vă că acum avem destui asimptomatici în teritoriu, care nu sunt testați sau nu au necesitat, sau nu au intrat într-o anchetă epidemiologică. În condițiile în care vom avea o suprasolicitare a spitalelor, ne gândim ca acești asimptomatici să fie redirijați către anumite zone tampon. Lăsarea lor în comunitate, fiind pozitivi, ar însemna o suplimentare a transmiterii în comunitate”.

Întrebat dacă eventualele măsuri noi se referă la cazurile fără simptomatologie sau sunt plănuite și altele, ministrul a replicat: „Inclusiv pe cei asimptomatici sau pe cei cu simptome ușoare, care pot fi relocați în spitalele tampon sau în anumite extensii exterioare ale spitalelor, care să poată gestiona cazurile ușoare, medii sau asimptomatice. Deocamdată avem o transmitere comunitară în creștere și nu ne putem permite să lăsăm în comunitate și pacienți, pe care cu bună știință îi știm pozitivi”.

Referitor la gravitatea cazurilor de COVID-19 din România, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat: „Nu putem vorbi de noroc în medicină. În medicină sunt niște reguli care se respectă, sunt niște circuite epidemiologice, sunt niște restricții, sunt niște tratamente. Faptul că a fost perioada în care s-a gestionat o pandemie și în care atât populația, cât și cadrele medicale au respectat niște proceduri și protocoale s-a putut gestiona și am putut vedea că avem o cazoistică controlată, și nu am avut cazuri de o agresivitate deosebită, în momentul în care a venit măsura de relaxare și, poate, o mai mică respectare a regulilor, putem vedea și o transmitere accentuată și atunci vom avea, în următoarea perioadă, atât cazuri ușoare, cât și cazuri medii sau grave”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Cauza morții studentei care a murit în tramvai, în Iași. „Era de nota zece la absolut toate materiile”
22:09 - Decorațiunile de Crăciun care ne pot pune viața în pericol. Riscurile sunt mai mari la copii și animalele de companie
22:05 - Ionel Bogdan (PNL), replică pentru Călin Georgescu după decizia de aderare la Schengen: Doar vine cu tot felul de teoriii pe care le vinde pe ici, pe colo, fără să știe cu adevărat realitatea și ce se întâmplă cu adevărat în mediul rural (VIDEO)
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce
21:11 - Județul care va primi tilul de Regiune Gastronomică a Europei din 2027. Ce preparate au cucerit jurații
21:08 - Bonusul de Crăciun. Vești bune pentru acești angajați din România. Câţi bani vor primi la final de an
21:07 - S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49, de peste 100.000 de euro. De unde a fost cumpărat biletul norocos și cât a costat