Sârbii merg la urne, duminică, pentru a alege un nou parlament în cadrul primului scrutin național de la intrarea în vigoare a restricțiilor de carantină din urmă cu trei luni, cu conservatorii din partidul de guvernământ pe cale să obțină o majoritate confortabilă, relatează Reuters.
Secțiile de vot vor fi dotate cu măști de protecție și dezinfectant de mâini pentru electoratul Serbiei de aproape 6,6 milioane de cetățeni, deși este de așteptat ca mulți dintre ei să nu voteze, iar unul dintre motive este chiar teama de COVID-19.
Mai mult decât atât, nivelul de prezență la vot ar putea fi afectat și de campania de boicot orchestrată de partidele de opoziție, care susțin că alegerile nu vor fi libere sau corecte din cauza președintelui Aleksandar Vucic, pe care îl acuză că are controlul asupra presei.
Potrivit ultimelor sondaje de opinie, formațiunea conservatoare SNS controlată de Vucic ar urma să contabilizeze cam 50% dintre voturi – un scor alimentat de faptul că populația a aprobat la scară largă felul în care guvernul a gestionat criza COVID-19.
Socialiștii, parteneri de coaliție cu conservatorii, sunt dați ca ocupând poziția secundă, cu în jur de 10% din voturile valabile exprimate, în timp ce partidul de centru dreapta din opoziție pe care îl conduce Aleksandar Sapic, primarul capitalei Belgrad, este așteptat să se claseze pe locul al treilea.
Președintele Vucic nu candidează, dar opoziția va boicota votul pentru că îl acuză că se folosște de funcția de președinte al Serbiei pentru a-și promova propriul partid.
Cu o populație totală de circa 7,2 milioane de locuitori, Serbia a confirmat deja peste 12.800 de cazuri de COVID-19 și 260 de decese. Este printre primele țări din Europa care și-au redeschis granițele naționale, în 22 mai, iar tot atunci aveau să fie ridicate și majoritatea restricțiilor de carantină din statul vecin.
Chiar și așa, se pare că îngrijorările legate de COVID-19 vor mai ține o parte din electorat acasă, în special la nivelul grupurilor de risc.
„Un număr de votanți de peste 65 (n.r. – de ani) nu vor vota, pentru că se tem că s-ar putea infecta”, a afirmat Bojan Klacar, director executiv la institutul de sondare CESID.
Potrivit cercetărilor, votanții sprijină în număr mare eforturile coaliției de guvernământ patronate de Aleksandar Vucic pentru apropierea Serbiei de UE, dar și planurile de a menține legături strânse cu Rusia și China.
Cu toate acestea, viitorul guvern se va confrunta cu mari presiuni din partea SUA și UE pentru a recunoaște independența fostei provincii sârbe Kosovo, o mișcare văzută drept esențială pentru stabilitatea regiunii.