Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă: Am impus Parlamentului European să protejeze drepturile muncitorilor români sezonieri din UE

Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă: Am impus Parlamentului European să protejeze drepturile muncitorilor români sezonieri din UE
foto: Hepta.ro / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Uniunea Europeană trebuie să protejeze lucrătorii sezonieri și transfrontalieri și să ia măsuri pentru ca aceștia să beneficieze de protecție în condițiile pandemiei de COVID-19, potrivit unei rezoluții adoptată în ParlamentulEuropean. Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă, membru în cea mai mare familie politică a Parlamentului European, a susținut în plenul sesiunii plenare un discurs prin care a subliniat că Executivul Europeanși statele membre trebuie să ia măsuri pentru ca lucrătorii să beneficieze de o protecție adecvată.

Parlamentului European trebuie să protejeze drepturile muncitorilor români sezonieri din UE

„Am obținut împreună cu colegii mei, în urmă cu doar câteva minute, o victorie uriașă în Parlamentul European, acolo unde i-am convins pe ceilalți euro-deputați europeni să ia măsuri ca lucrătorii transfrontalieri și sezonieri să beneficieze de protecție adecvată, prin îmbunătățirea condițiilor de muncă, prin respectarea standardelor de cazare, prin îmbunătățirea standardelor de sănătate și siguranță”, arată euro-parlamentarul liberal Gheorghe Falcă.

Votul din Parlamentul European a avut loc vineri, de la ora locală 14:00.

Falcă s-a implicat în susținerea acestei rezoluții ca membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și a vorbit despre aceste lucruri în plenul de la Bruxelles.

„Cele două regulamente pe care am reușit să le revizuim, 883/2004 și 987/2009, privesc coordonarea sistemelor de securitate socială. Acestea se concentrează pe cinci domenii prestații de șomaj, prestații de îngrijire de lungă durată, acces la prestații pentru persoane inactive din punct de vedere economic, prestații familiale și legislație aplicabilă pentru lucrătorii detașați și persoanele care lucrează în două sau mai multe state membre”, arată Falcă.

„În același timp, am insistat ca Autoritatea Europeană de Muncă (ELA), să fie operaționalizată cât mai curând și să includă pe agenda sa de lucru problematica lucrătorilor sezonieri și să asigure de urgență punerea în aplicare, în mod corect a legislației UE aplicabile în ceea ce privește drepturile lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, inclusiv prin inspecții naționale și inspecții concertate și comune în cooperare cu ELA”, a mai spus Falcă.

Angajatorii și agențiile de recrutare de forță de muncă, mai responsabile

Falcă a cerut mai multă responsabilitate din partea angajatorilor și a agențiilor de recrutare de forță de muncă.

„Pentru a fi siguri că garantăm drepturile fundamentale ale lucrătorilor sezonieri, solicităm angajatorilor punerea la dispoziție a unor locuințe de cazare care să respecte standardele generale de sănătate și siguranță și în care lucrătorii să poată respecta normele de distanțare socială necesare în ceea ce privește COVID-19. Aceste condiții trebuie atestate de către angajator printr-un document de închiriere sau un altul echivalent.

Liderul liberal arată că victoria din Legislativul european s-a datorat și faptului că grupul euro-parlamentarilor români din PPE au acționat în strânsă colaborare cu ceilalți euro-deputați români și că astfel au reușit să producă schimbări benefice pentru muncitorii români sezonieri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`