Curtea Constituțională, decizie de ultimă oră în privința revocării procurorilor din cadrul DIICOT

Curtea Constituțională, decizie de ultimă oră în privința revocării procurorilor din cadrul DIICOT
Foto: Inquam Photos - Alexandru Busca

Curtea Constituțională a declarat, joi ca fiind neconstituțională revocarea procurorilor din cadrul Direcției pentru Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate organizată și terorism (DIICOT) de către procurorul-șef.

CCR a stabilit cărevocarea procurorilor de către procurorul-șef este neconstituțională

În decizia, pronunțată cu majoritate de voturi, judecătorii CCR au stabilit că sintagma „în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei” din Ordonanța de Urgență a Guvernului privind organizarea și funcționarea DIICOT este neconstituțională.

”În ziua de 18 iunie 2020, Plenul Curții Constituționale s-a pronunţat asupra următoarelor excepţii de neconstituţionalitate:

Excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.5 alin.(4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative; Dispoziţiile criticate au următorul cuprins: „Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pot fi revocaţi prin ordin al procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării unei sancţiuni disciplinare”.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei”, din cuprinsul dispozițiilor art.5 alin.(4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.78/2016, este neconstituțională”, se arată într-un comunicat de presă al CCR.

CCR a declarat neconstituțională definiția „partidului politic parlamentar”

Tot joi, CCR a declarat ca fiind neconstituțională definiția „partidului politic parlamentar” din legile privind organizarea alegerilor prezidențiale și a celor parlamentare. Potrivit deciziei, obținerea statutului de ”partid politic parlamentar” nu trebuie să depindă de faptul că formațiunea politică respectivă are un grup parlamentare.

Este vorba despre o hotărâre cu implicații importante în ceea ce privește alegerile din acest an, în condițiile în care legea prevede că doar partidele politice parlamentare au reprezentanţi în Biroul Electoral Central, în celelalte birourilor electorale și în secţiile de votare.

Ludovic Orban a anunțat modificări în privința funcționării Curții Constituționale

În acest context, amintim că premierul Ludovic Orban a declarat miercuri seară, în cadrul unei emisiuni televizate, că după alegeri vor avea loc modificări în ceea ce privește modul de funcționare a Curții Constituționale.

„Am anunţat că după alegeri vom pregăti o propunere de modificare. Din păcate, sunt necesare schimbări de la nivel constituţional şi vom pregăti o modificare astfel încât să punemCCRîn cadrul constituţional şi să determinăm un comportament corect alCCR, pentru că, din păcate, au existat multe decizii în ultima vreme care au creat impresia despre Curtea Constituțională că este o filială aPSD. Lucrul acesta nu poate fi acceptat”, a spusLudovic Orban, la Realitatea Plus.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`