Președintele moldovean Igor Dodon a pierdut majoritatea parlamentară: Intrarea la guvernare a partidelor conduse de Maia Sandu și de Andrei Năstase, unul dintre scenarii

Președintele moldovean Igor Dodon a pierdut majoritatea parlamentară: Intrarea la guvernare a partidelor conduse de Maia Sandu și de Andrei Năstase, unul dintre scenarii
Foto: Hepta - Sergey Guneev

Actuala coaliție de guvernare din Republica Moldova, formată din PSRM (Partidul Socialist, controlat de președintele Igor Dodon) și PDM (condus de fostul premier Pavel Filip) a pierdut majoritatea parlamentară, după ce deputata Efrosinia Grețu, a părăsit Partidului Democrat și a aderat la Grupul Pro Moldova.

În acest context, Pavel Filip a publicat o declarație a deputatei transfuge în care aceasta condamna, acum o lună, plecările din Partidul Democrat.

Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat nu mai dețin majoritatea parlamentară în actualul Legislativ, rămânând cu 50 de mandate.

Grupul Pro Moldova are acum 14 deputați, iar Partidul Democrat – 13. Anterior, alți doi democrați au aderat la Partidul Șor.

Reacția lui Igor Dodon după ce a pierdut majoritatea parlamentară

În contextul în care președintele Republicii Moldova a pierdut majoritatea parlamentară, Igor Dodon a anunțat că în următoarele zile va organiza discuții împreuna si/sau separat cu partidele politice din parlament.

„Eu sunt în egală măsură gata să susțin atât actuală guvernare, cât și o altă formulă guvernamentală, în care un rol mai important să-l aibă PAS și PPDA, dacă aceste partide se simt cu adevărat pregătite să își asume responsabilități în gestionarea actualei crize sanitare și economice”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon a mai precizat că s-ar putea ajunge la alegeri anticiapte.

„Nu în ultimul rând, având în vedere dorința anunțată de PAS de a fi declanșate alegeri anticipate, aș putea să susțin și o astfel de propunere dacă se avansează în punerea ei în practică și dacă avem certitudinea că o astfel de soluție este în interesul cetățenilor. Sunt de acord că avem o problemă serioasă în Parlament, care devine tot mai puțin reprezentativ după ce un număr de deputați au decis să-și trădeze electoratul, existând suspiciuni foarte grave că ar fi fost corupți de oligarhi”, a mai spus Dodon.

Acesta a șinut să precizeze că lipsa unui număr suficient de voturi pentru majoritatea parlamentara actuală nu reprezintă încă o criza politica și destabilizare. În ceea ce privește deputații care au schimbat partidele, Igor Dodon a precizat că aceștia sunt oamenii lui Plahotniuc.

„Observăm cu toții disperarea cu care oligarhii continuă să cumpere deputați în dorința de a prelua puterea. Ei spera că așa vor reuși să se salveze, să fugă de răspunderea penală pentru frauda bancară și toate schemele lor ilegale, ei speră să nu mai întoarcă banii furați, iar copruperea deputaților și crearea haosului este unicul lor mijloc de a scăpa de pedeapsă”, a spus Dodon.

Demiterea prin moțiune de cenzură a Guvernului Maia Sandu

Actuala coaliție guvernamentală exercită puterea în Republica moldova după ce în noiembrie 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a picat în urma moțiunii de cenzură votată în Parlamentul de la Chișinău de 63 de deputați.

Pentru căderea Guvernului condus de Maia Sandu au votat deputații PSRM și PDM.

Amintim faptul că Deputații socialiști au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu, după ce acesta și-a asumat răspunderea pentru un proiect de modificare a Legii Procuraturii.

Maia Sandu a decis modificarea legisalției, la scurt timp după ce rezultatele concursului privind selectarea unui nou Procuror General au fost anulate de către ministrul Justiției, Olesea Stamate, o decizie considerată scandaloasă de către partenerii socialiști de guvernare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`