Decesul lui George Floyd nu se rezumă doar la ample proteste de stradă pe întreg mapamondul. În ultimele săptămâni, în Statele Unite ale Americii a revenit în discuție problema despăgubirilor urmașilor sclavilor de culoare.
Despăgubirea urmașilor persoanelor afro-americane supuse abuzurilor în perioada sclaviei reprezintă o temă de actualitate, care ar putea produce un efect în lanț la nivel global, în sensul invocării altor atrocități care s-au petrecut de-a lungul timpului, precum Holocaustul, victimele din închisorile comuniste etc.
Printre persoanele publice care au preluat inițiativa, în vederea despăgubirii victimelor din perioada sclaviei, se numără Robert L. Johnson, co-fondatorul canalului de televiziune BET. Acesta pledează ca fiecare persoană de culoare să primească 350.767 de dolari, prin acordarea de plăți directe în numerar, în următoarele decenii.
„Este prea mult să ceri 14 trilioane de dolari pentru răscumpărarea a mai mult de 200 de ani de sclavie brutală, discriminare socială și economică sponsorizată deguvern, precum și pentru trauma emoțională permanentă provocată americanilor de culoare, care au fost forțați să creadă într-o ipocrită și neîmplinită promisiune că toți oamenii sunt creați egali?”, a declarat Johnson.
Grupul de interese reprezentat deJohnson insistă că „transferul de avere” va rezolva „inegalitățile”.
„Cel mai bun mod de a combate inegalitățile persistente este prin transferul de avere (…) Transferul de avere este exact ceea ce este nevoie,” a explicat Johnson. „Gândiți-va la asta. Din cauza sclaviei de peste 200 de ani sau ceva mai mult, munca forțată fără nicio compensație este un transfer de avere. Negarea accesului la educație, care este un motor principal al acumulării de venituri și avere, este un transfer de avere”, a precizat Johnson pentru The Hill.
Potrivit unei inițiative în Congresul de la Washington, 4 milioane de africani și descendenți ai lor au trăit în sclavie în Statele Unite. Primii sclavi au ajuns în America în urmă cu 400 de ani. Sclavia a încetat în 1865. De pe teritoriul României, sclavia a fost abolită mai devreme, în perioada 1843-1855.
În acest moment, doar 29% dintre americani sunt de acord ca guvernul federal să răspundă pozitiv solicitărilor afro-americanilorși 46% cred că executivul ar trebui să-și ceară scuze pentru abuzurile care au încetat în urmă cu aproape 160 de ani, arată un sondaj Associated Press, realizat în 2019. De asemenea, mai multe rapoarte și analize realizate în ultimii ani au reflectat aproape același punct de vedere: maxim 3 din 10 cetățeni americani sunt de acord ca guvernul să ofere bani persoanelor de culoare.