UPDATE // PSD nu mai poate contesta prelungirea stării de alertă. Parlamentul cere explicații Guvernului Orban, după ce a primit HG „spre informare”, nu „spre aprobare”

UPDATE // PSD nu mai poate contesta prelungirea stării de alertă. Parlamentul cere explicații Guvernului Orban, după ce a primit HG „spre informare”, nu „spre aprobare”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE, 17 iunie, ora 11 // PSD nu mai poate contesta prelungirea stării de alertă. Hotărârea de extindere a fost trimisă de Guvernul Orban „spre informare”, nu „spre aprobare”, motiv pentru care nu mai are nevoie de vot în plenul Parlamentului. În plus, Legea nr. 55 din 2020 prevede că deputații și senatorii trebuie să valideze doar instituirea stării de alertă, nu și prelungirea. Ca atare, conducerile celor două Camere vor cere explicații suplimentare cabinetului liberal de la Palatul Victoria.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

UPDATE, 17 iunie, ora 9:40 //PSD ia în calcul să nu mai conteste prelungirea stării de alertă în forma propusă de Guvernul Orban. Vestea vine în contextul în care, potrivit Legii nr. 55 din 2020 și faptului că liberalii au trimis hotărârea de extindere „spre informare”, nu ar mai fi nevoie de votul Parlamentului pentru încuviințarea demersului guvernamental. Astfel, este posibil ca social-democrații să fie de acord cu varianta înaintată de Palatul Victoria și să nu mai fie necesară validarea sa în Legislativ.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Clinciul dintre Guvernul Orban și majoritatea parlamentară condusă de PSD privind prelungirea stării de alertă din România se mută în Parlament, unde miercuri se vor întruni în ședințăBirourile Permanente Reunite (BPR), ocazie cu care se va stabili calendarul pentru votul de încuviințare a hotărârii adoptate ieri la Palatul Victoria.

Clinciulpentru prelungirea stării de alertă dintre PSD și Guvern se mută în Parlament

Totuși, potrivit B1 TV, atunci când a înaintat Parlamentului hotărârea privind prelungirea stării de alertă, Guvernul Orban a făcut-o „spre informare”, nu „spre aprobare”, în condițiile în care Legea nr. 55 din 2020, care a fost adoptată de legiuitori în 2020, nu prevede un vot al deputaților și senatorilor pentru extinderea actualei situații excepționale, ci numai pentru încuviințarea sa – lucru care s-a întâmplat deja, în urmă cu aproape o lună de zile.

Chiar și așa, reuniunea la nivel de BPR, care va începe la 9.30, e un semn căîn Parlamentîncă se merge pe ideea unui vot. Camera Deputaților a anunțat că ședința se va desfășura online.

Guvernul Orban a adoptat, marți, HG pentru prelungirea stării de alertă cu 30 de zile

Guvernul României a adoptat, marți, o hotărâre pentru prelungirea stării de alertă din România cu încă 30 de zile, începând de miercuri. Tot atunci, premierul Ludovic Orban a susținut o declarație de presă, în care a explicat ce restricții vor fi relaxate, dar și măsurile economice luate de Executiv în lupta cu criza COVID-19 și efectele sale.

„Am luat decizia de a face un nou pas în relaxare, în conformitate cu decizia pe care am adoptat-o vineri, în ședința de Guvern. Se știe că se va permite desfășurarea activităților în centrele comerciale de tip mall, sigur cu excepția cinematografelor, restaurantelor, sălilor de jocuri. Se va relua activitatea pentru sălile de fitness și de aerobic, sigur în condițiile stricte care sunt reglementate prin ordin comun de către Ministerul Sănătății. De asemenea, se reia activitatea în after-school-uri, grădinițe pe perioada verii, tot în condițiile reglementate prin ordinul comun al ministrului Sănătății, ministrului Educației și ministrului Muncii.Se reiau și activitățile jocurilor de noroc. A fost o adevărată campanie împotriva noastră că dăm drumul la păcănele. Jocurile de noroc înseamnă și loteria, casele de pariuri, altele care se desfășoară în baza legii. Ce nu înțeleg cei care ne critică doar ca să se afle în treabă este că măsurile pe care le-am luat au avut la bază analizele de riscuri epidemiologice.Am luat decizia de a permite oficierea de slujbe și în interiorul bisericilor. Aici aș vrea să fac o precizare. Noi nu am închis bisericile. Bisericile au fost deschise în această perioadă. Singurul lucru care nu s-a permis a fost oficierea slujbelor”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

PSD cere o stare intermediară, de doar 15 zile

PSD a anunțat, prin vocea președintelui interimar Marcel Ciolacu, că dorește ca situația excepțională să fie prelungită printr-o stare intermediară, de doar 15 zile, și a explicat că va încerca să modifice hotărârea Guvernului Orban, în Parlament.

„Am şi luat decizia cu colegii mei ca această prelungire a stării de alertă să fie pentru 15 zile. (…) Încercăm să modificăm HG-ul astfel să nu încălcăm nicio lege şi să nu fie nicio problemă de constituţionalitate. Sunt propuneri de a fi denumită stare intermediară şi eu sunt unul din susţinători. (…)Este jignitor ce se întâmplă. (…) Am primit de la Secretariatul general forma HG. Deci cu câteva ore de la expirarea stării de alertă onorGuvernul a considerat că acesta este modul de dialog întreGuvernşi Parlamentul României. Categoric va fi publicată în Monitorul Oficial până la 12 noaptea, să nu fie probleme, oamenii sunt la serviciu”, a afirmat Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:36 - Diana Stoica, despre discuțiile dintre partidele pro-europene: “Suntem în etapa în care stabilim ce vrem să facem împreună, să punem niște baze solide, un calendar cu niște măsuri concrete pe care să le luăm” (VIDEO)
16:29 - Ghețarii din Italia au continuat să se retragă în 2024. Întregul arc alpin se topește
16:23 - Silviu Coșa (PNL): Ceea ce contează este programul de guvernare, astfel încât să reușim să redăm încredere românilor în partidele politice și în politicieni. La fel de mult contează să fie o echipă de guvernare puternică (VIDEO)
16:22 - Claudiu Manta (PSD): „Nu a fost o discuție și nu cred că este foarte important numele celui sau celei care va fi prim-ministru sau ministru” (VIDEO)
16:08 - Iulian Fota: Noi încă suntem într-o criză majoră de securitate națională, dar partidele noastre nu pun acest lucru în centrul preocupărilor lor. Platforma asta proeuropeană nu gândește ca un european (VIDEO)
16:08 - Cântăreața Dana Coteanu va rămâne în arest preventiv pentru trafic de droguri. Sentința nu este definitivă
16:02 - Vlad Gheorghe, despre „10 august”: Dosarul „mineriadei” generației noastre se îndreaptă mult mai repede către prescripție decât dosarul original al Mineriadei. O să ajungă pe masa CEDO (VIDEO)
16:00 - Noile tendințe în designul mânerelor de mobilă
15:59 - Tablou Canvas Personalizat: Transformă amintirile tale în artă
15:54 - Clotilde Armand a pierdut definitiv procesul cu ANI, care a declarat-o incompatibilă. Fostul primar al Sectorului 1 riscă să rămână fără mandatul de senator (VIDEO)