Dexametazona, un medicament accesibil care ar putea salva viețile pacienților infectați cu COVID-19

Dexametazona, un medicament accesibil care ar putea salva viețile pacienților infectați cu COVID-19
Foto: Be Healthy

Un medicament ieftin și disponibil pe scară largă, numit Dexametazonă, poate ajuta la salvarea vieții pacienților bolnavi grav de coronavirus, susțin experții din Marea Britanie, potrivit BBC, care citează un studiu clinic realizat de o echipă de specialiști britanici conduși de Martin Landray (Universitatea Oxford). Dexametazona este un tip de steroid folosit în principal pentru reducerea inflamațiilor. Cercetătorii britanici spun că tratamentul cu steroizi, în doze mici, reprezintă un progres major în lupta împotriva Covid-19.

Dexametazona, un medicament accesibil care ar putea salva viețile pacienților infectați cu COVID-19

Dexametazona este un medicament pe bază de corticosteroizi și este utilizat în tratamentul multor afecțiuni, incluzând probleme reumatice, o serie de afecțiuni ale pielii, alergii severe, dar și boli respiratorii cum ar fi astm sau tuberculoză. Potrivit experților britanici, citați de BBC News, Dexametazona reprezintă o descoperire esențială în tratamentul împotriva noului virus. Dexametazona ar reduce cu o treime riscul letal în cazul pacienților care sunt trecuți pe ventilație sau pe oxigenare artificială. Pentru cei cu oxigen, acesta a redus moartea cu o cincime. Rezultatele studiului sunt descrise de echipa de cercetători drept ”o descoperire majoră”. Echipa care a condus studiul clinic numit ”Recovery” sugerează introducerea medicamentului drept tratament standard în spitalele care tratează bolnavii de coronavirus. Dexametazona face parte din seria celor testate la nivel mondial în terapia împotriva Covid-19. Cercetătorii estimează că, dacă medicamentul ar fi fost disponibil în Marea Britanie de la începutul pandemiei coronavirusului, s-ar fi putut salva până la 5.000 de vieți. Deoarece este ieftin, ar putea fi de asemenea un beneficiu uriaș în țările sărace care se luptă cu un număr mare de pacienți cu Covid-19.

Potrivit sursei citate, aproximativ 19 din 20 de pacienți infectați cu noul coronavirus s-au făcut bine fără să fie spitalizați. De asemenea, dintre bolnavii spitalizați, majoritatea s-au vindecat. Cei aflați în stare critică ar putea fi ajutați prin administrarea acestui medicament, care este deja utilizat într-o serie de afecțiuni inflamatorii, determinând o mai bună reacție a sistemului imunitar care trebuie să lupte cu virusul.

Costul zilnic al tratamentului cu Dexametazona este de 5,4 lire sterline.

Studiul clinic realizat de o echipă de la Oxford University a furnizat medicamentul unui grup de circa 2.000 de pacienți spitalizați și a comparat rezultatele cu un grup martor de 4.000 de pacienți care nu au primit acest tratament.

Ce este Dexametazona

Dexametazona Krka este un glucocorticoid sintetic. Glucocorticoizi sunt hormoni produși de către glanda suprarenală. Medicamentul are efecte antiinflamatorii, analgezice, antialergice și deprimă sistemul imunitar. Dexametazona Krka este recomandat în tratamentul bolilor reumatice și autoimune (de exemplu, lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoidă, artrita juvenilă idiopatică, poliarterita nodoasă), afecțiuni ale tractului respirator (de exemplu, astm bronșic, difterie), ale pielii (de exemplu, eritrodermie, pemfigus vulgar), meningită tuberculoasă, numai în asociere cu tratament antiinfecțios, afecțiuni ale sângelui (de exemplu, purpură trombocitopenică idiopatică la adulți), edem cerebral, tratamentul mielomului multiplu simptomatic, leucemie limfocitară acută, leucemie limfoblastică acută, boala Hodgkin și limfomul non-Hodgkin, în asociere cu alte medicamente, tratamentul paleativ al bolilor neoplazice, profilaxia și tratamentul greței și vărsăturilor cauzate de chimioterapie și prevenirea și tratamentul vărsăturilor după intervenții chirurgicale, în cadrul unui tratament antiemetic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`