România, în topul statelor UE cu cei mai mulți liber profesioniști

România, în topul statelor UE cu cei mai mulți liber profesioniști
Foto: Unsplash.com

La nivelul Uniunii Europene, 18 milioane de oameni cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani erau liberi profesioniști în 2019. Dintre statele membre, România ocupă un loc fruntașdin acest punct de vedere, potrivit datelor publicate luni de Eurostat.

Pe primul loc în topul statelor membre cu cea mai mare pondere a lucrătorilor pe cont propriu este Grecia, cu 21% din totalul persoanelor angajate. Pe locul secund este Italia, cu 15%, iar podiumul este completat de Polonia și România, ambele cu 14%, se arată în raportul meționat.

Danemarca și Luxemburg, statele din UE cu cei mai puțini liber profesioniști

De partea cealaltă, Danemarca și Luxemburg sunt țărilecucel mai mic număr de persoane liber profesioniste,doar 4% din totalul persoanelor active în câmpul muncii. De asemenea, Germania și Suedia se află și ele în coada clasamentului, cu 5% liber profesioniști.

La nivel european, 19% din totalul lucrătorilor pe cont propriu activează în sectorul „agricultură, forestier și pescuit”, 14% în sectorul „comerțul angro și cu amănuntul, repararea vehiculelor cu motor și motocicletelor”, respectiv în „activități profesionale, științifice și tehnice”, 11% în „construcții” și 7% în „activități în domeniul sănătății umane și asistenței sociale”.

Ce înseamnă de fapt „liber profesionist”

Deseori, se face o confuzie între liber profesionist și șomer sau liber profesionist și persoană fizică autorizată (PFA).

Un liber profesionist este o persoană care desfășoară în mod independent o activitate reglementată de un organism profesional, cu legislație specifică. În acestă categorie intră electricienii, instalatorii, programatorii, actorii, pictorii, fotografii etc.

Pentru un liber profesionist, spre deosebire de un angajat, diferența o face capacitatea de asuma riscul. Zilele nemuncite se reflectă puternic în buzunar.

Sprijin de la stat pentru angajați și angajatori

În 29 mai 2020 a fost publicată o ordonanţă de urgenţă (OUG 29/2020) care prevede câteva măsuri de sprijin pentru angajatori începând cu 1 iunie 2020.

Aceasta vine cu o serie de facilități pentru angajați și angajatori, măsuri necesare pentru depășirea crizei Covid-19. Astfel, Guvernul oferă subvenţii pentru angajatorii care încadrează în muncă persoane în vârstă de peste 50 de ani sau persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani.

Concret, angajatorii care în perioada 1 iunie 2020-31 decembrie 2020 încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

– au vârsta peste 50 de ani;
– raporturile de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în perioada stării de urgenţă sau a stării de alertă;
– sunt înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă;
– primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

– au vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani;
– sunt înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă;
– primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`