Mașini de lux confiscate de la persoane condamnate, scoase la licitație. Cu cât se vinde un Porsche Panamera

Mașini de lux confiscate de la persoane condamnate, scoase la licitație. Cu cât se vinde un Porsche Panamera

Bunuri confiscate de autorități sunt scoase la licitație publică. Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a lansat platforma online pentru derularea licitaţiilor publice prin mijloace electronice, a anunţat, luni, Ministerul Justiţiei. Astfel, utilizatori pot cumpăra de la mașini, la fier vechi și haine.

Mașini de lux confiscate de la persoane condamnate, scoase la licitație de autorități

Pe siteul lansat luni – anabi.just.ro, utilizatorii pot licita pentru bunuri confiscate de autorități. Se vând loturi de haine, vier vechi, piatră de andezit și mai multe mașini de lux.

Printre bunurile scoase deja la licitație se numără două mașini Audi Q7, un Porsche Panamera.

Prețul de la care pleacă licitația pentru un Porche Panamera din 2012 este de aproape 90.000 de lei (circa 19.000 euro).

Este important de știut pentru cei care vor să participe la licitație că trebuie să depună o garanție de 9.000 de lei.

Tot pe această platformă a mai fost scos la licitație și un Audi Q7 din 2008. Prețul de pornire este de 21.500 de lei, adică sub 5.000 de euro.

„Acest instrument inovativ a fost dezvoltat pentru a facilita accesul potenţialilor cumpărători la proceduri cu respectarea tuturor standardelor de distanţare socială şi pentru reducerea la minimum a costurilor determinate de participarea la licitaţiile clasice”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Justiției transmis Agerpres.

ANABI se alătură astfel agenţiilor de profil din Franţa, Olanda, Marea Britanie, Belgia şi SUA, care implementează cu succes această bună practică.

„Prin digitalizarea procedurilor de lucru aferente organizării acestor licitaţii se asigură transparenţa şi accesul facil la informaţii privind activitatea ANABI, fiind consolidate totodată mecanismele interne de management eficient al resurselor publice”, afirmă Ministerul Justiţiei.

Regulamentul licitației

Potențialii cumpărători sunt informați că bunurile se vând ca atare, pe loturile specificate în anunț (dacă este cazul), în starea în care au fost indisponibilizate și date spre valorificare Agenției, la locul de depozitare al acestora specificat în anunț.

Prețul de pornire a licitației este:

  1. Pentru prima licitație – prețul de evaluare;

  2. Pentru a doua licitație – prețul de evaluare diminuat cu 25%;

  3. Pentru a treia licitație – prețul de evaluare diminuat cu 50%.

La cea de-a treia licitație, bunurile sechestrate vor fi vândute dacă un ofertant oferă cel puțin 50% din prețul de evaluare.

Dacă pentru un termen de licitație există o ofertă de cumpărare mai mare decât prețul de pornire al licitației, licitația va începe de la acel preț.

Desfășurarea licitației

Ofertanții a căror înregistrare a fost validată de către comisia de licitație vor primi pe adresele email indicate o confirmare care va atesta înscrierea acestora la licitație, precum și un cod unic și o parolă pentru a putea face opțiuni și supralicitări, pe perioada desfășurării licitației.

Proprietarul nu poate licita nici personal, nici prin persoane interpuse.

Prețul de pornire al licitației este prețul de evaluare stabilit conform raportului de evaluare întocmit de un evaluator autorizat ANEVAR. Dacă există o ofertă de cumpărare mai mare decât prețul de pornire (publicat în anunț), licitația va începe de la acest preț.

Pasul de licitare se stabilește de comisia de licitație, va fi prevăzut în anunțul de licitație și este cuprins între 5—15% din prețul de începere a licitației, astfel:

  1. pentru bunuri cu o valoare de până la 10.000 lei, pasul de licitație se stabilește la 15%;

  2. pentru bunuri a căror valoare se încadrează între 10.001—50.000 lei, pasul de licitație se stabilește la 10%;

  3. pentru bunuri a căror valoare este mai mare de 50.001 lei, pasul de licitație se stabilește la 5%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`