Rasismul în România. Cinci cazuri care îți arată că fenomenul este prezent și în țara noastră

Rasismul în România. Cinci cazuri care îți arată că fenomenul este prezent și în țara noastră
Foto: Pixabay

În prezent, întreg mapamondul a fost cuprins de proteste împotriva rasismului, după moartea lui George Floyd, un american de culoare, care a fost omorât în mod brutal de către polițiști în Minneapolis. În acest context, opinia publică din România și-a reamintit de unele dintre cele mai cunoscute cazuri de rasism din țara noastră.

Potrivit unui raport al Comisiei Europeane împotriva Rasismului și Intoleranței dat publicității la Strasbourg, comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgederi; n.r.), romii, maghiarii și în general minoritățile, sunt vulnerabile în fața majorității, iar discursul de incitare la ură, rasist și intolerant, ținut în public ori pe internet rămâne o problemă larg răspândită în România.

Unele dintre cele mai recente și cunoscute cazuri de rasism din statul nostru sunt cele legate de cetățenii din Sri Lanka, care au fost angajați la o brutărie din Ditrău, sau de meciul dintre Suedia și România, însă acestea nu sunt singurele. Iată 5 cazuri care îți arată că fenomenul este prezent și în țara noastră:

Reacții xenofobe în Ditrău, Harghita, după ce trei srilankezi au fost angajați la o brutărie

La începutul anului, în Ditrău, județul Harghita, locuitorii, inclusiv preotul catolic Bírók Károly, au protestat după ce o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka. Mai mult, patronul firmei și proprietarii caselor care i-au găzduit pe cei doi au fost amenințați de localnici.

La acel moment, sătenii au susținut că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”.

Ulterior, mai multe persoane, inclusiv preotul romano-catolic, au protestat după ce un al treilea srilankez a fost angajat la brutăria din comună.

O petiție cu peste 1.800 de semnături a fost depusă, în februarie, la Primăria Ditrău, iar localnicii le cereau patronilor brutăriei să nu mai angajeze forță de muncă străină și să prezinte actele medicale ale angajaților srilankezi.

În cele din urmă, reprezentanţii brutăriei din Ditrău au precizat, în urma unei întâlniri cu preotul, că s-a ajuns la un numitor comun şi că sunt aşteptaţi în continuare muncitori din Ditrău care să lucreze la brutărie.

Vladimir Tismăneanu și Nicolae Bacalbașa au postat mesaje controversate despre Țăndărei, în contextul pandemiei de coronavirus

În contextul pandemiei de coronavirus și a focarului izbucnit în Țăndărei, politologul și istoricul Vladimir Tismăneanu a distribuit pe pagina sa de Facebook o fotografie cu mai multe ciori și mesajul ”Aeroportul Țăndărei / Toate zborurile sunt anulate”, însoțită de precizarea ”super tare”. În urma postării, acesta a declanșat astfel un val de critici, fapt ce l-a determinat să șteargă postarea și a revenit cu un nou mesaj în care a ținut să prezinte scuze pentru greșeală.

„O regretabila eroare a fost transformata intr-un scandal mediatic. Repet, imi cer scuze pentru faptul ca am postat acea caricatura cu trimiteri rasiste. Contextul conteaza, am realizat eroarea, am sters imediat postarea. Mai mult, am publicat neintarziat, din proprie initiativa, expresia regretului meu”, a scris el.

Totodată, și deputatul social-democrat Nicolae Bacalbașa a transmis pe aceeași rețea socială un mesaj rasist.

„No!… Să vă fie clar!!! Chinezii au luat virusul de la liliecii lor, noi o să-l luăm de la ciorile noastre!”, a menționat el.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în cazul celor doi.

România, acuzată de rasism, după meciul din noiembrie cu Suedia

Reamintim că, Suedia a acuzat fanii naționalei României de rasism la adresa jucătorului Alexander Isak, în meciul din preliminariile EURO 2020, disputat pe 15 noiembrie.

Fotbalistul a recunoscut, după meci, că a auzit scandările, că a fost dezamăgit, dar că a fost pregătit pentru un astfel de moment.

Ulterior, UEFA a decis, în luna decembrie, că nu au existat manifestări rasiste la meciul disputat în noiembrie pe Arena Națională.

Cu toate acestea, recent, jurnaliștii suedezi au făcut o conexiune între moartea lui George Floyd și incidentele de la meciul România – Suedia, scrie digisport.ro.

Asociația ACCEPT și 7 cupluri gay au dat în judecată statul român la CEDO

La începutul anului 2019, asociația ACCEPT și șapte cupluri gay au dat în judecată statul român la CEDO și au cerut recunoașterea legală a familiilor lor în România.

Asociația ACCEPT și cele șapte cupluri au reclamat faptul că statul român şi-a încălcat obligaţia pozitivă de a acorda o formă de recunoaştere şi protecţie legală familiilor formate din cupluri de persoane de acelaşi sex.

”Mai mult, am argumentat existenţa unui tratamentul discriminatoriu prin care statul român, în mod activ, a modificat cadrul juridic după anul 2009 pentru a preveni obţinerea unei forme de protecţie juridică de către aceste cupluri. Am invocat încălcarea art.8 şi 14 din Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale (CEDO), respectiv dreptul la viaţă privată şi de familie şi dreptul de a nu fi supus discriminării pe criteriul orientării sexuale şi am cerut aplicarea precedentului din cauza Oliari şi Alţii contra Italiei (21 iulie 2015)”, a declarat, la acel moment, Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră a ACCEPT.

Becali, despre persoanele din comunitatea LGBT: Diavolul îi inspiră să spună tot felul de lucruri

În 2017, Gigi Becali a declarat că persoanele care aparțin comunității LGBT încalcă niște drepturi celor care susțin familia tradițională, or așa ceva nu trebuie acceptat.

Patronul FCSB a susținut că îi acceptă pe homosexuali și îi iubește că sunt oameni, dar el consideră că ei sunt ai diavolului deoarece transmit mesajele acestuia pe pământ.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)