Moartea afro-americanuluiGeorge Floyd, survenită pe 25 mai în urma intervenției brutale a poliției din Minneapolis, s-a transformat în simbolulprotestelor antirasiale, desfășurate sub sloganul „Black Lives Matter” („viețile negrilor contează”).
Ultimele cuvinte ale sale („Nu pot respira”) au devenit emblematice și motivante, dând naștere unei mișcări internaționale, marcând o reluare a luptei anti-rasism în întreaga lume.
Numeroase state au fost cuprinse de manifestații, ce curând s-au transformat în revolte, aducând cu ele acte de vandalism.
SUA a fost măcinată de proteste antirasism de mai bine de două săptămâni. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile orașelor americane, precum Los Angeles, Philadelphia, Atlanta, Seattle și Washington D.C
Mii de protestatari dinTokyo,Japonia, au participat duminică la un marș ca parte a mișcăriiBlack Lives Matter, cerând încetarea discriminării rasiale și a abuzului din partea poliției.
Tot duminică, mii de oameni au manifestat, înBerlin, împotriva violenței și rasismului. Organizatorii susțin că 20.000 de persoane au format un lanț uman, care s-a întins pe nouă kilometri. Ele au menținut distanța socială, fiind unite de niște panglici colorate.
Unele orașe din lume au fost scena unor confruntări brutale între forțele de ordine și manifestanți.
Protestele din Londra, la care participau mii de oameni, au degenerat în ciocniri violente. Unii manifestanţi au aruncat cu sticle şi cu alte obiecte şi au folosit dispozitive pirotehnice.
Mai mult, numeroase statui, închinate mai multor personalități istorice, pe care oamenii le-au asociat cu acțiuni rasiste, au fost vandalizate.
Printre statuile personalităților istorice, vandalizate în ultima perioadă la Londra, se numără statuia lui George Washington, a lui Winston Churchill sau a fostului rege al Belgiei, Leopold al II-lea, toate vizate pentru legăturile ce le reprezintă cu colonianismul, scrie BBC.
La solicitarea primarului Londrei, Sadiq Khan, numeroase statui (printre care ceaa lui Washington, Nelson Mandela sau Mahatma Ghandi) au fost protejate de cutii metalice gri, pentru a nu fi afectate de actele de vandalism.
Decizia de a acoperi statuile vine la o săptămână după ce manifestanții Black Lives Matter au desfigurat monumentul președintelui american Abraham Lincoln, în ciuda faptului că acesta a eliberat sclavii, după ce a învins forțele Confederației.
„Îi vom aduce în fața justiției și se vor confrunta cu forța deplină a legii. În această țară nu este acceptabil să ataci un ofițer de poliție și nu este acceptabil să stabilești într-un mod calculat prejudicierea proprietății publice”, a precizat premierul Regatului Unit.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că lupta împotriva rasismului nu ar trebui să conducă la o rescriere „plină de ură” a istoriei, făcând referire la protestele de pe plan mondial.
„Voi fi foarte clar în această seară, compatrioți: Republica nu va șterge niciun nume din istoria sa. Nu va uita niciuna dintre lucrările sale de artă, nu îşi va da jos statuile”, a punctat Macron, într-un discurs televizat.