Noul val de cazuri de COVID-19 din piețele din Beijing, după 56 de zile de pauză, se extinde la Liaoning / ”Beijingul nu se va transforma într-un al doilea Wuhan”

Noul val de cazuri de COVID-19 din piețele din Beijing, după 56 de zile de pauză, se extinde la Liaoning / ”Beijingul nu se va transforma într-un al doilea Wuhan”
Sursă foto: hepta.ro

Pe 12 iunie, China a confirmat primele cazuri de coronavirus din Beijing, după 56 de zile consecutive de pauză. Odată cu depistarea noilor îmbolnăviri, administrația locală din Beijing a închis două piețe de produse alimentare, ridicând îngrijorarea cu privire la reapariția bolii.

De atunci, numărul total al îmbolnăvirilor a urcat la 51, 8 cazuri noi înregistrându-se doar în primele ore ale zilei de duminică.

„Beijingul a intrat într-o perioadă extraordinară”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al orașului, Xu Hejian, citează Reuters.

Primele cazuri de COVID-19 din Beijing după 56 de zile de pauză

Primul caz din Beijing după aproape două luni în care n-a fost depistat niciunul avea să fie descoperit joi, iar în ziua următoare, vineri, erau confirmate cu infecție cu coronavirus alte două persoane. Până la acestea, cel mai recent caz de COVID-19 data de la jumătatea lunii aprilie. Beijingul ajunge, astfel, la circa 600 de îmbolnăviri și 9 decese.

Școlile din capitala Chinei trebuiau să se redeschidă luni pentru elevii din trei clase primare, dar autoritățile locale au decis că aceștia vor trebui să mai aștepte până la o dată ce va fi anunțată ulterior.

Beijing are peste 17 milioane de locuitori, iar o parte dintre aceștia își fac deja griji cu privire la soarta orașului, deși numărul de cazuri noi rămâne încă unul destul de mic.

Focarul de la Beijing s-a răspândit deja în provincia vecină, Liaoning

Potrivit autorităților, noile cazuri confirmate duminică în Liaoning au fost persoane în contact strâns cu cazurile confirmate la Beijing.

Cel puțin 10 orașe chineze, inclusiv Harbin și Dalian, au cerut rezidenților să nu călătorească în capitală sau să raporteze autorităților dacă au făcut acest lucru recent.

Huaxiang, cartier din același district ca și piața alimentară și care are unul dintre cele mai mari centre auto auto din China, a ridicat duminică nivelul de risc epidemic, devenind singurul cartier din țară cu alertă ridicată, fapt ce oprește orice activitate economică până la controlul focarului.

În paralel, 10 cartiere din Beijing și-au crescut nivelul de risc de la mediu la mediu.

„Beijingul nu se va transforma într-un al doilea Wuhan, răspândind virusul în multe orașe din întreaga țară”, a declarat duminică Zeng Guang, fost epidemiolog șef la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor și în prezent expert principal cu Comisia Națională de Sănătate, considerând că, cel mai probabil, focarul va fi după creșterea inițială de câteva zile.

Cel mai recent focar din Beijing ar fi putut proveni din Europa

Un epidemiolog din Beijing a declarat că o analiză a virusului a arătat că cel mai recent focar de pe piață ar fi putut veni din Europa.

„Evaluarea noastră preliminară este că virusul a venit din străinătate. Încă nu putem stabili cum a ajuns aici. S-ar putea să fi fost pe fructe de mare sau carne contaminate sau să se fi răspândit din materiile fecale ale persoanelor din interiorul pieței”, a declarat acesta.

Oficialii au precizat că oricine a fost sau a avut contact cu persoane care au fost la Xinfadi începând cu 30 mai va fi obligat să raporteze acest lucru și să fie testat pentru coronavirus.

Peste 1.500 de tone de fructe de mare, 18.000 de tone de legume și 20.000 de tone de fructe sunt comercializate zilnic pe piață, potrivit site-ului său web, citează Beijing Daily.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`