Ambasadorul Adrian Zuckerman: Poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american. România e unul dintre cei mai apropiați aliați ai SUA din Europa (VIDEO)

Ambasadorul Adrian Zuckerman: Poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american. România e unul dintre cei mai apropiați aliați ai SUA din Europa (VIDEO)

Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite în România, a transmis un mesaj special la împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice între cele două țări. Zuckerman a subliniat că România este unul dintre cei mai apropiați aliați militari și economici ai Statelor Unite în Europa și că poporul român nu are un prieten mai bun decât poporul american. Aniversarea a fost marcată și de președintele Klaus Iohannis și de Philip Reeker, directorul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat.

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman: Poporul român nu are un prieten mai bun decât poporul american

La 140 de ani de relații diplomatice între Statele Unite ale Americii și România, ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, a ținut să transmită un mesaj special, în care a vorbit despre cooperarea dintre cele două țări. La final, diplomatul a ținut să mulțumească României pentru cei 140 de ani de prietenie.

Mesajul lui Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite la București:

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Astăzi sărbătorim 140 de ani de relații diplomatice între Statele Unite ale Americii și România. În această zi, în 1880, predecesorul meu, Eugene Schuyler, agent diplomatic şi consul general a fost recunoscut ca reprezentant oficial al Statelor Unite în România.

În luna noiembrie a aceluiaşi an, preşedintele Rutherford B. Hayes l-a primit pe colonelul Sergiu Voinescu, trimis special al viitorului Rege Carol, la prima misiune diplomatică a României în Statele Unite. De atunci până în prezent, ţările noastre s-au apropiat. După căderea comunismului în 1989, România a considerat Statele Unite partener şi prieten. În 1997, ţările noastre au devenit parteneri strategici. În 2004, România a devenit stat membru NATO. Această relaţie continuă să aducă beneficii ambelor ţări în prezent. De la militari care colaborează umăr la umăr în toată lumea pentru a ne proteja libertăţile, la vizita din această lună a unei echipe medicale româneşti în Alabama, pentru a-i ajuta pe americani în timpul pandemiei de COVID.

România este unul dintre cei mai apropiați aliați militari și economici ai Statelor Unite în Europa. Poporul român nu are un prieten mai bun decât poporul american. În numele lor și în numele președintelui Donald Trump, mulțumesc, România, pentru cei 140 de ani de prietenie și cooperare! La mai mulți!”.

Philip Reeker și Klaus Iohannis, mesaje la 140 de ani de relații diplomatice SUA – România

România și Statele Unite ale Americii sărbătoresc, duminică, 140 de ani de relații diplomatice. Philip Reeker, directorul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat, a declarat că relațiile dintre cele două țări au supraviețuit valurilor istoriei, iar acum legătura lor e mai strânsă ca niciodată.

„Statele Unite și România au o relație dinamică, în creștere și facem eforturi susținute să sporim cooperarea pe cât mai multe paliere, inclusiv securitate, comerț și investiții, energie, spațiu cibernetic și stat de drept”, a declarat diplomatul american, într-un mesaj video.

Acesta a făcut referire și la ajutorul pe care și l-au acordat reciproc SUA și România de când a izbucnit epidemia de coronavirus.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a transmis că relaţiile diplomatice România – SUA sunt mai puternice ca oricând și că Statele Unite au dovedit, mai ales în ultimii 20 de ani, că sunt aliatul ferm de care avem nevoie.

Iohannis a mai transmis că relația României cu Statele Unite a ajuns „la un nivel de excelenţă fără precedent” și s-a referit în mod special la avantajele Parteneriatului Strategic. Nu în ultimul rând, șeful statului român a dat asigurări că este profund angajat pentru dezvoltarea pe viitor a acestui parteneriat, dar și a celui transatlantic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`