Klaus Iohannis: Relaţiile diplomatice România – SUA, mai puternice ca oricând. Statele Unite au dovedit că sunt aliatul ferm de care avem nevoie

Klaus Iohannis: Relaţiile diplomatice România - SUA, mai puternice ca oricând. Statele Unite au dovedit că sunt aliatul ferm de care avem nevoie
Foto: Presidency.ro

Statele Unite ale Americii au dovedit, mai ales în ultimele două decenii, că sunt aliatul ferm de care România are nevoie, a transmis președintele Klaus Iohannis, la împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice între cele două țări. El a remarcat faptul că aceste relații sunt mai puternice ca oricând. Și SUA au marcat momentul, printr-un mesaj trimis de Philip Reeker, directorul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat.

Klaus Iohannis: Relaţiile diplomatice dintre România şi SUA sunt mai puternice ca oricând

România și Statele Unite ale Americii sărbătoresc, duminică, 140 de ani de relații diplomatice. Este un drum lung și un proces de o extraordinară complexitate, a transmis Klaus Iohannis. Președintele României a mai remarcat faptul că relația cu SUA a ajuns „la un nivel de excelenţă fără precedent”. A contat împărtăşirea valorilor democratice și dedicația manifestată de politicieni, diplomați și oameni de cultură din ambele țări. „Iar dialogul meu fructuos şi substanţial din ultimii ani cu Preşedintele Donald Trump a adus rezultate benefice pentru relaţia dintre ţările şi popoarele noastre”, a mai precizat Iohannis.

„Pentru România, Statele Unite ale Americii au dovedit, mai ales în ultimele două decenii, că sunt aliatul ferm de care avem nevoie în momente importante, însoţindu-ne astfel statornic pe calea aleasă de ţara noastră pentru consolidarea securităţii şi prosperităţii cetăţenilor săi. La rândul său, România şi-a conturat profilul de partener de încredere şi aliat NATO activ, care îşi asumă angajamente puternice şi contribuie la securitatea comună împreună cu Statele Unite, prin participarea consistentă la misiuni precum cea din Afganistan sau prin consolidarea apărării pe flancul estic al Alianţei”, a mai transmis președintele Klaus Iohannis, la împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice între România și Statele Unite.

Șeful statului român s-a referit apoi la importanța Parteneriatului Strategic ce leagă cele două țări: acesta oferă perspective cooperare în diverse domenii.

„Relaţia privilegiată în cadrul Parteneriatului Strategic ne oferă un reper solid în contextul unei lumi aflate într-o profundă şi rapidă schimbare, o lume dominată de numeroase provocări de securitate, la care s-a adăugat, anul acesta, lupta pe care toate statele lumii au dus-o cu pandemia de COVID-19. Încă o dată, într-un context atât de complex, România şi SUA au ştiut să dea măsura solidităţii şi solidarităţii în relaţia noastră bilaterală, acordându-şi reciproc ajutor şi demonstrând practic valoarea acţiunii comune în favoarea propriilor cetăţeni”, a mai transmis Klaus Iohannis.

În finalul mesajului, Iohannis a susținut că relațiile România – SUA „sunt mai puternice ca oricând” și a dat asigurări că este profund angajat pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic și a celui transatlantic.

Philip Reeker (SUA): România, mulțumim pentru cei 140 de ani de relații diplomatice și prietenie!

Și Statele Unite au marcat acest moment de sărbătoare, prin vocea lui Philip Reeker, directorul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat.

„Statele Unite au făcut eforturi deosebite pentru a asigura fondarea unei Românii independente. Libertatea a fost întrețesută în ființa României încă de la început. De atunci până în prezent, relația noastră a înfruntat furtunile și valurile istoriei. (…) Legăturile dintre popoarele noastre nu au făcut altceva decât să devină mai puternice, iar legăturile dintre noi sunt acum mai strânse decât oricând”, a transmis Philip Reeker, într-un mesaj video.

Diplomatul a ținut să se refere și la sprijinul reciproc pe care și l-au acordat cele două țări în timpul epidemiei de coronavirus. El a amintit că SUA au ajutat recent România cu echipamente medicale și ventilatoare și a mulțumit, la rândul său, României pentru medicii și asistentele pe care i-au trimis la Washignton.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`