SUA, mesaj la 140 de ani de relații diplomatice cu România: Am înfruntat valurile istoriei, iar legăturile dintre noi sunt acum mai strânse ca oricând. Facem eforturi susținute să sporim cooperarea (VIDEO)

SUA, mesaj la 140 de ani de relații diplomatice cu România: Am înfruntat valurile istoriei, iar legăturile dintre noi sunt acum mai strânse ca oricând. Facem eforturi susținute să sporim cooperarea (VIDEO)
Foto: Captură Video

Philip Reeker, directorul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat, a transmis un mesaj special românilor la împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice Statele Unite – România. Reeker a susținut că SUA au făcut mari eforturi pentru a asigura fondarea unei Românii independente. Relația dintre cele două țări a rezistat „valurilor istoriei”, iar legăturile dintre cele două popoare au deveni tot mai puternice. Directorul a amintit că Statele Unite au ajutat recent România cu echipamente medicale și ventilatoare, necesare în lupta cu epidemia de coronavirus, și a mulțumit, la rândul său, României pentru medicii și asistentele pe care i-au trimis la Washignton. În finalul mesajului, Philip Reeker a mulțumit din nou României pentru cei 140 de ani de prietenie.

Philip Reeker (SUA): România, mulțumim pentru cei 140 de ani de relații diplomatice și prietenie!

Directorul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat al SUA a transmis un mesaj României, duminică, la împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice Statele Unite – România. Philip Reeker a vorbit despre colaborarea dintre cele două țări și despre cât de puternică a devenit legătura dintre popoare în acești ani. Acesta s-a referit inclusiv la ajutorul reciproc pe care și l-au oferit SUA și România în timpul epidemiei de coronavirus. În final, el a mulțumit României pentru cei 140 de ani de prietenie.

Mesajul integral al lui Philip Reeker:

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Astăzi sunt încântat să mă alătur dumneavoastră în sărbătorirea a 140 de ani de relații diplomatice între Statele Unite ale Americii și România. Acum 140 de ani, pe 14 iunie 1880, Statele Unite s-au numărat printre primele țări care au stabilit relații oficiale cu România, când primul reprezentant al SUA în România, Eugene Schuyler, și-a prezentat scrisorile de acreditare Principelui Carol, care un an mai târziu devenea Regele Carol I.

Statele Unite au făcut eforturi deosebite pentru a asigura fondarea unei Românii independente. Libertatea a fost întrețesută în ființa României încă de la început. De atunci până în prezent, relația noastră a înfruntat furtunile și valurile istoriei. Chiar și atunci când Cortina de Fier ne-a separat, Statele Unite au găsit o modalitate de a lua legătura cu poporul român, prin Radio Europa Liberă și lucrând cu disidenți și jurnaliști pentru a transmite știri și a păstra vii speranțele de libertate și democrație. Legăturile dintre popoarele noastre nu au făcut altceva decât să devină mai puternice, iar legăturile dintre noi sunt acum mai strânse decât oricând.

Anul trecut, președinții noștri s-au întâlnit la Washington pentru a evidenția și extinde relațiile SUA – România și a marca și alte aniversări de referință în istoria României – 30 de ani de când românii curajoși au înlăturat o dictatură brutală și 15 ani de la aderarea României la NATO.

Statele Unite și România au o relație dinamică, în creștere și facem eforturi susținute să sporim cooperarea pe cât mai multe paliere, inclusiv securitate, comerț și investiții, energie, spațiu cibernetic și stat de drept.

Fiind prieteni, ne ajutăm reciproc în perioadele dificile precum cele pe care le traversăm acum. Sunt mândru că am sprijinit livrarea de echipamente de protecție și ventilatoare în România și sunt recunoscător că, recent, România a trimis o echipă de medici și asistente în Washington, pentru a ne ajuta la răspunsul nostru la pandemia de coronavirus.

Sunt încrezător că vom reuși să realizăm lucruri minunate și în anii care urmează. România, mulțumim pentru cei 140 de ani de relații diplomatice și prietenie. Mulțumesc!”

Cum s-au ajutat Statele Unite și România în timpul epidemiei de coronavirus

SUA trimit României două sute de ventilatoare medicale, atât de necesare pacienților COVID-19 aflați în stare gravă. Primul lot, de o sută de produse, a ajuns în România joi. Premierul Ludovic Orban a subliniat, cu această ocazie, că au existat restricţii în ceea ce priveşte livrarea acestui tip de aparatură din SUA, dar România a făcut excepție.

La rândul ei, România a trimis în Statele Unite o echipă de medici și asistenți, pentru a ajuta cadrele medicale din Alabama să trateze pacienții infectați cu coronavirus. Aceasta este cea de-a treia misiune internaţională de la începutul pandemiei de coronavirus la care participă cadre medicale din România, după misiunile din Italia şi Republica Moldova.

Pe 25 mai, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a vorbit la un eveniment organizat de Ambasada americană la București despre Parteneriatu Strategic cu Statele Unite, susținând că acesta este un „pilon esențial al apărării României”. La rândul său, ambasadorul american Adrian Zuckerman a subliniat că Parteneriatul Strategic nu a fost niciodată mai puternic şi că România nu are un prieten mai bun decât poporul american.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:02 - Crimă în Sectorul 5 al Capitalei. Mama agresorului a sunat la 112 pentru a anunța fapta
16:56 - Gheorghe Ialomițianu: „Acest Guvern trăiește din împrumuturi și vă dați seama ce dobânzi plătim” (VIDEO)
16:51 - Bogdan Matei (PSD), despre problemele cauzate de softul Casei de Pensii: Sunt foarte multe probleme și, din păcate, pensionarii au de suferit. Statul român, prin anumite instituții ale sale, nu este pregătit de digitalizare (VIDEO)
16:42 - Amenzi uriașe în urma controalelor ANSVSA din supermarketuri și hipermarketuri. Ce nereguli au găsit inspectorii în magazine
16:21 - IPJ Brăila rămâne în continuare șără șef: Note de 2,66 și 4,81 obținute de cei doi candați la concursul de ocuparea postului
16:04 - Călin Georgescu a recunoscut, într-un final, că a fost la herghelia de la Ciolpani, sâmbătă seara, alături de Horațiu Potra. “Eu am fost acolo pentru că m-au solicitat ei”
15:58 - Reacțiile tricolorilor după ce și-au aflat adversarii din preliminariile CM 2026. Ianis Hagi: „Atât am de zis!”
15:38 - Drulă: Cerem Guvernului Ciolacu să aducă bugetul în Parlament. Deocamdată, cifrele arată rău, de aceea discuțiile pe reforme și pe investiții merg prost
15:36 - Greșeala pe care a făcut-o un pensionar. Așa a pierdut sute de lei, la pensie, la Mica Recalculare. Ce document trebuie completat, de fapt (FOTO)
15:15 - Mircea Lucescu, după ce a văzut grupa României din preliminariile CM 2026: Nu e ușor. Calificarea se joacă cu mult entuziasm și sper să ajungem la Mondial