Polițiștii francezi au ales să protesteze sâmbătă seara în faţa Arcului de Triumf împotriva guvernului, după ce autorițățile au declarat că există „suspiciuni dovedite de rasism” în cadrul poliției și după ce au primis „toleranță zero” față de rasismul din cadrul personalului de ordine și îmbunătăţirea deontologiei forţelor de poliţie. În altă ordine de idei, protestele antirasism au luat cu asalt Franța. Astfel de proteste au loc în toată lumea după ce moartea lui George Floyd, care a decedat după ce un polițist l-a imobilizat presându-și genunchiul de gâtul său timp de aproximativ 9 minute.
Zeci de mașini de poliție s-au adunat sâmbătă în faţa Arcului de Triumf, situat în centrul Parisului, protestând față de guvern, la câteva zile după ce autoritățile au promis „toleranță zero” față de rasismul din cadrul personalului de ordine și îmbunătăţirea deontologiei forţelor de poliţie, potrivit Reuters.
Televiziunea BFM din Franța a prezentat zeci de vehicule parcate cu girofarurile pornite în fața monumentului, unde au avut loc tensiuni intense în decembrie 2018 la începutul protestelor antiguvernamentale „vestele galbene”.
Poliția franceză a organizat deja un marș în semn de protest vineri, pornind de pe bulevardul Champs Elysees, până la Ministerul de Interne.
La începutul acestei săptămâni, Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a admis că în cadrul agențiilor franceze de aplicare a legii există „suspiciuni dovedite de rasism”.
Remarcile sale au atras nemulțumirea sindicatelor poliției, care au declarat că ofițerii sunt țapi ispășitori pentru problemele sociale adânc înrădăcinate. Poliția a organizat săptămâna aceasta propriile proteste în orașele din toată Franța.
Forțele de ordine au tras cu gaze lacrimogene și au acuzat grupuri de protestatari violenți la un miting antirasist organizat sâmbătă în centrul Parisului.
Protestatarii s-au adunat în Place de la Republique, scandând sub statuia Marianne, care personifică Republica Franceză.
Poliția a refuzat să le dea organizatorilor persisiunea de a efectua un marș spre Casa Operei. Primele ciocniri au izbucnit după trei ore de întrunire pașnică. Unii protestatari au aruncat cu sticle, au pavat pietre și roți de bicicletă pe liniile de poliție. Organizatorii au cerut protestatarilor cu copii să plece.
În Marsilia, unde a avut loc un alt protest împotriva rasismului și violenței, poliția a tras de asemenea cu gaze lacrimogene, în timp ce evenimentul se încheia, a informat BFM Television.
Moartea lui George Floyd a declanșat dezbateri în întreaga lume cu privire la comportamentul poliției și în Franța, în special, unde acuzațiile de tratament brutal și rasist asupra rezidenților de multe ori imigranți rămân în mare măsură neabordate.
Moartea afro-americanului George Floyd (46 de ani), survenită pe 25 mai, în fața unui magazin, din cauza intervenției brutale a poliției din Minneapolis, s-a transformat în simbolul protestelor antirasiale, desfășurate sub sloganul „Black Lives Matter” („viețile negrilor contează”).
Bărbatul, ale cărui ultime cuvinte – „Nu pot respira” – au devenit emblematice, a dat naștere unei mișcări internaționale, marcând astfel o reluare a luptei anti-rasism în întreaga lume.
SUA a fost măcinată de proteste antirasism de mai bine de două săptămâni. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile orașelor americane, precum Los Angeles, Philadelphia, Atlanta, Seattle și Washington D.C.