Londra a fost scena unor lupte de stradă între manifestanţii antirasism și protestatarii de extremă dreapta.
Sâmbătă, cei din urmă s-au adunat în Trafalgar Square, susţinând că vor să apere monumentele vandalizate de manifestanţii antiracism, pentru legăturile ce le reprezintă cu colonianismul, scrie BBC.
Curând, manifestațiile la care participau mii de oameni au degenerat în ciconiri violente. Unii manifestanţi au aruncat cu sticle şi cu alte obiecte şi au folosit dispozitive pirotehnice.
„Orice persoană care consideră că poate comite un delict sau vandaliza ceva va fi arestată”, a precizat un reprezentant al poliţiei.
Boris Johnson a avertizat populația să nu participe la protestele în acest weekend, precizând că oricine va ataca proprietatea publică sau poliția se va confrunta „cu deplina forță a legii”, potrivit Reuters.
„Îi vom aduce în fața justiției și se vor confrunta cu forța deplină a legii. În această țară nu este acceptabil să ataci un ofițer de poliție și nu este acceptabil să stabilești într-un mod calculat prejudicierea proprietății publice”, a precizat premierul Regatului Unit.
Manifestațiile Black Lives Matter (BLM)au condus la vandalizarea unor monumente închinate mai multor personalități istorice, pe care oamenii ieșiți în stradă le-au acuzat de viziuni rasiste, iar printre acestea se numără navigatorul Cristofor Columb, cel căruia îi este atribuită descoperirea Americii, sau fostul rege al Belgiei, Leopold al II-lea, care, în timpul domniei sale, a secat Congo de resurse, a ucis elefanţi pentru fildeş şi a exploatat arborii pentru cauciuc. Numeroase familii au fost strămutate cu forţa, membrii lor, separaţi şi făcuţi sclavi, lăsând în urmă în jur de 10 milioane de morţi.
Moartea afro-americanuluiGeorge Floyd (46 de ani), survenită pe 25 mai, în fața unui magazin, din cauza intervenției brutale a poliției din Minneapolis, s-a transformat în simbolulprotestelor antirasiale, desfășurate sub sloganul „Black Lives Matter” („viețile negrilor contează”).
Bărbatul, ale cărui ultime cuvinte – „Nu pot respira” – au devenit emblematice, a dat naștere unei mișcări internaționale, marcând astfel o reluare a luptei anti-rasism în întreaga lume.
SUA a fost măcinată de proteste antirasism de mai bine de două săptămâni. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile orașelor americane, precum Los Angeles, Philadelphia, Atlanta, Seattle și Washington D.C.
În New York City, mii de protestatari scandând și aplaudând au ignorat starea de asediu și au mers în marș de la 8 pm de la Barclays Center din Flatbush, spre Podul Brooklyn. Mulțimea, oprită la intrarea pe șoseaua podului Manhattan, a scandat revoltată la poliție: „Mergeți cu noi! Mergeți cu noi”.
Deși mitingurile în memoria lui Floyd au fost în mare parte pașnice în timpul zilei, după lăsarea nopții, mulțimile au apelat la revolte, vandalism, incendiu și jafuri.