Perseverance, roverul NASA, pleacă spre Marte pe 20 iulie. Ce misiune are (FOTO, VIDEO)

NASA va lansa roverul Perseverance spre planeta Marte pe data de 20 iulie, cu ajutorul rachetei Atlas V, din cadrul bazei Cape Canaveral din Florida, notează Space.com.

Cel mai avansat echipament pe care agenția l-a trimis vreodată pe Planeta Roșie este programat să atingă solul marțian la data de 18 februarie 2021.

Ce misiune are roverul NASA

„Perseverance”, ce face parte din programul de explorare al NASA care include misiuni pe Lună, pentru a pregăti zboruri cu echipaj uman spre Marte, a fost construit pentru a căuta dovezi ale vieţii microbiene din trecutul Planetei Roșii şi pentru a studia clima şi geologia marțiană, colectând şi depozitând mostre de roci şi de sol.

Misiunea sa este „de a deschide calea către explorarea de către om a Planetei Roşii”, anunță Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială.

De asemenea, elicopterul autonom cu două rotoare Ingenuity, alimentat cu energie solară şi ataşat lui Perseverance, va deveni primul aparat care va zbura pe o altă planetă, a mai declarat NASA.

Cum funcționează Perseverance

Noul rover NASA are cinci instrumente vizuale, fiecare cu propriul rol în misiune. Cercul din partea albă este lentila instrumentului, numită „SuperCam”, în cutiile mici și gri se găsesc două camereMastcam-Z, iar în părțile exterioare ale acestora sunt poziționate cele două camere de navigare ale roverului.

Alături de laserele și spectrometrele sale, SuperCam-ul va examina rocile și solul de pe Marte, căutând compuși organici ce pot da indicii despre viața pe planetă.

Cele două Mastcam-Z sunt camere de rezoluție foarte înaltă care vor ajuta de deplasarea roverului, dar care vor permite și observarea rocilor și sedimentelor în orice locație.

Lansarea ExoMars, anulată din cauza coronavirusului

Proiectul ExoMars, o colaborare ruso-europeană ce avea în plan trimiterea unui vehicul pe Marte, a fost amânat din cauza epidemiei de coronavirus, dar și a unor defecțiuni tehnice, informează AFP.

Astfel, noua dată de lansare a fost programată pentru perioada august-septembrie 2022, după cum au anunțat cele două agenții spațiale implicate în misiune, Roskosmos şi Agenţia Spaţială Europeană.

„Situaţia actuală nu le-a permis experţilor noştri să efectueze vizite în industriile partenere”, a explicat şeful Roskosmos, Dmitri Rogozin.

„Nu ne putem permite nicio eroare. Mai multe verificări vor asigura o călătorie în siguranţă şi cele mai bune rezultate ştiinţifice pe Marte”, a completat și Jan Worner, șeful ESA.

AMAL, prima misiunearabă spre Marte, lansată tot în luna iulie

„Amal”, prima misiune spaţială arabă spre planeta Marte, va fi lansată peste doar câteva săptămâni, având scopul de a transmite date importante privind climatul şi atmosfera planetei.

Sonda, denumită „speranță”, va parcurge 493 de milioane de kilometri până pe orbita Marte, timp de șapte luni, momentul în care va ajunge la destinație fiind același cu sărbătorirea a 50 de ani de la fondarea Emiratelor Arabe Unite ca naţiune, în 1971, notează BBC.

Acesta nu are echipaj uman și este propulsată de o rachetă japoneză. Lansarea se va face din insula japoneză Tanegashima, pe 14 iulie, fiind programată să orbiteze Planeta Roșie timp de 687 de zile, pentru a colecta date. O orbitare completă a planetei va dura 55 de ore.

„Este un adevărat pas înainte pentru explorarea Marte, pentru că arată că alte naţiuni – în afară de Agenţia Spaţială Europeană şi de NASA – pot merge acolo. Sperăm să ajungă. Marte este legată de o lungă istorie de misiuni ratate”, a declarat Monica Grady, profesor la Open University din Marea Britanie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:47 - Dan Barna: Suntem în fața unui vot prin care definim viitorul. Singurul candidat care poate să lupte cu ceea ce înseamnă PSD, PNL, AUR, toată această structură care a încolăcit ca un șarpe România, este Elena Lasconi (VIDEO)
20:45 - Un bătrân din Slatina a fost bătut de tânărul pe care îl avea în gazdă. Bărbatul are șanse minime de supraviețuire
20:43 - Dan Barna: Românii au de ales între vechiul sistem PSD – PNL și Elena Lasconi, omul fără legătură cu sistemul / Ciucă și Ciolacu sunt motivele pentru care oamenii au sărăcit / Simion a fost marioneta PSD ani de zile în Parlament (VIDEO)
20:18 - Nicușor Dan a spus cine poate vota la referendum: “Cei care au buletin de București sau viză de flotant, indiferent de când s-a luat viza”. Tot ce trebuie să știe cei care vor alege să voteze la cele 3 întrebări (VIDEO)
20:04 - Dani Oțil, surprinză romantică pentru Gabriela Prisăcariu, cu ocazia aniversării ei. Gestul prezentatorului i-a uimit pe fani
19:38 - Nicușor Dan: Nu se fac mari investiții în București pentru că banii sunt distribuiți prost. Primăriile de sector primesc de 3 ori mai mulți bani decât noi, deși noi avem mai multe atribuții decât ei. Așa se duc banii pe tot felul de prostii (VIDEO)
19:36 - Nicușor Dan: Este un grad uriaș de ilegalitate la sectoarele din București în ceea ce privește emiterea autorizațiilor. Asta e calea cea mai simplă de a reveni în legalitate (VIDEO)
19:24 - Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara, transportați la spital. Cei mici au acuzat stări de rău
19:03 - Gheorghe Falcă: Cred că acest parteneriat al PNL-ului cu administrațiile locale poate să dinamizeze viața din România în momentele grele prin care vom trece în 2025 (VIDEO)
18:58 - Ciprian Ciucu, despre referendumul inițiat de Nicușor Dan: E important deoarece poate da tonul pentru o reformă administrativă a Capitalei. La întrebarea despre buget e puțin neclar (VIDEO)