Prognoza meteo, azi, 14 iunie 2020. Vreme instabilă în cea mai mare parte a ţării

Prognoza meteo, azi, 14 iunie 2020. Vreme instabilă în cea mai mare parte a ţării
FOTO: Pixabay.com

Ploile își vor face simțită prezența și duminică, manifestându-se prin descărcări electrice, vijelii și grindină în majoritatea regiunilor țării.

Prognoza meteo în principalele zone din țară. Cum va fi vremea azi, 14 iunie 2020

Duminică, 14 iunie, vremea va fi predominant instabilă, în cea mai mare parte a ţării. Se vor semnala înnorãri temporar accentuate şi perioade cu averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, dar și vijelii şi grindină, trecător.

Cantităţile de apă vor depãşi 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 40…60 l/mpm mai ales în Moldova și la munte, aici urmând să se strângă local până la 15-20 de mm și izolat până la 40 de mm.

Vântul va sufla moderat în sud-vestul Banatului și în nordul Carpaților Orientali și mai mult slab în restul teritoriului.

Temperaturile maxime sunt apropiate de cele normale pentru această perioadă, fiind încadrate între 22 şi 30 de grade Celsius, iar cele minime între 13 şi 19 grade Celsius.

Se vor înregistra 23-28 de grade Celsius în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, 25-30 de grade în Oltenia, Muntenia și Dobrogea și 22-27 de grade în Moldova.

Prognoza meteo pentru București

Meteorologii au realizat o prognoză specială pentru București, corespunzătoare intervalului 13 iunie, ora 11:00 – 16 iunie, ora 10:00. Capitala nu se va afla sub cod portocaliu de vijelii, grindină și ploi torențiale, valabil pentru alte regiuni ale țării, însă se vor semnala perioade cu instabilitate atmosferică accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă ce se vor acumula în intervale scurte de timp, vor depăși 15…20 l/mp, iar până marți dimineața (16 iunie), se pot totaliza, peste 40 l/mp”, potrivit ANM.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 24 și 27 de grade, iar cele minime între 15 și 18 grade.

Prognoza meteo la munte

Şi la munte, vremea va fi în continuare instabilă, mai ales după-amiaza şi la căderea nopţii. Vor fi averse, frecvente descărcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului şi izolat grindină.

Ploile vor avea izolat şi caracter torenţial, iar cantitaţile de apă vor depaşi 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Prognoza meteo pe litoral

La mare, vremea va fi în general instabilă, dar normală termic. Cerul va fi temporar noros, şi se pot semnala averse, descãrcãri electrice şi grindinã.

Cantitãţile de apã vor depãşi 25…30 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în timpul averselor.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 şi 24 de grade. Temperatura apei marii va avea valori cuprinse între 15 şi 20 de grade.

Cod portocaliu de vijelii, grindină și ploi torențiale

Administrația Națională de Meteorologie a transmis o avertizare meteo de cod portocaliu de vijelii, grindină și ploi torențiale valabilă de sâmbătă, 13 iunie, de la ora 11:00, până pe 14 iunie, ora 02:00.

Astfel, se vor înregistra cantități de apă însemnate, grindină, intensificări puternice ale vântului, dar și vijelii.

„În după-amiaza zilei de sâmbătă (13 iunie) și în prima parte a nopții de sâmbătă spre duminică (13/14 iunie), în Moldova, Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei local în Muntenia și zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, grindină de dimensiuni medii și mari, vijelii, intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 70…80 km/h) și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp”, ne informează meteorologii.

Avertizare meteorologică de cod galben

Potrivit noii avertizări emise de Administrația Națională de Meteorologie, codul galben intră în vigoare de sâmbătă, 13 iunie, ora 11:00, până pe 16 iunie, ora 10:00.

„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp”, ne anunță meteorologii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`