Ludovic Orban: Nu mai există nicio restricție la internarea pacienților. Spitalele au obligația să primească persoanele care au nevoie de tratament

Ludovic Orban: Nu mai există nicio restricție la internarea pacienților. Spitalele au obligația să primească persoanele care au nevoie de tratament
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a declarat că spitalele au obligația primească pacienţii care au nevoie de tratament sau intervenţii. Precizarea vine după informații apărute în spațiul public potrivit cărora persoane bolnave, dar care nu au fost testate pozitiv cu coronavirus, nu sunt primite la tratament în unitățile medicale. Șeful Guvernului a insistat că, în acest moment, nu mai există nicio restricție în privința internărilor.

Ludovic Orban: Spitalele au obligaţia să primească pacienţii

Sâmbătă dimineață, prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că unitățile medicale sunt obligate să primească pacienții la tratament și intervenții. Acesta a precizat că a și avut discuții pe temă cu specialiști și conducerea Ministerului Sănătății.

„În momentul de faţă nu mai există nicio restricţie în internarea persoanelor care doresc să se interneze. Spitalele au obligaţia să primească pacienţi care au nevoie de tratament sau de intervenţii în spital”, a declarat premierul, citat de Agerpres.

Cât priveşte spitalele de suport – COVID, Orban a explicat faptul că ele au fost selectate astfel încât „să afecteze mai puţin spitalele mari”.

„De exemplu, (…) în Olt, spitalul nu a fost cel din Slatina, ci a fost spitalul din Caracal, în Teleorman, a fost spitalul din Roşiori, nu spitalul din Alexandria. Au intrat ca spitale Covid – spitale judeţene, cum a fost cazul spitalului de la Suceava, atunci când a existat o răspândire foarte mare a infecţiei”, a explicat premierul.

Potrivit acestuia, capacitatea unităților medicale de a trata pacienții e acum „o chestiune şi de management al spitalelor”.

„Din 360 şi ceva de spitale, cea mai mare parte a lor nu sunt subordinea Ministerului Sănătăţii, sunt în subordinea autorităţilor locale, iar aici managementul acestor spitale şi autorităţile locale care le au în subordine trebuie să asigure tratarea oricărui pacient care are nevoie de servicii spitaliceşti”, a mai declarat Ludovic Orban.

Numirile și schimbările managerilor de spitale sunt făcute de autoritățile locale, la inițiativa PSD. La mijlocul lunii mai, majoritatea parlamentară controlată de social-democrați a adus mai multe modificări la forma proiectului de stare de alertă propusă de Guvern. Una dintre prevederile introduse atunci a fost chiar cea legată de conducerile spitalelor.

Nelu Tătaru, despre politizarea conducerii spitalelor: La mangementul pe care l-am avut, orice finanțare ar fi fost considerată subfinanțare

De la izbucnirea epidemiei de coronavirus, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit de mai multe ori despre problemele pe care le-au întâmpinat din cauza faptului că la conducerea spitalelor au ajuns persoane incompetente, dar cu spate politic.

Pe 9 aprilie, Tătaru a susținut că sistemul sanitar românesc are probleme din cauza subfinanțării cronice, dar a ținut să pună un accent mai mare pe managementul defectuos: „La mangementul pe care l-am avut, orice finanțare ar fi fost considerată subfinanțare”.

„Cât timp o să avem o realizare a unui management doar strict politic, fără a avea un profesionist, nu putem avea pretenţia că ştim să gestionăm banii care vin. Un management slab tot timpul va acuza subfinanţarea”, a spus ministrul într-o altă intervenție.

La începutul lunii iunie, ministrul Sănătății a identificat drept una dintre cele mai mari probleme ale sistemului sanitar „un management al sistemului deprofesionalizat”, el nominalizând aici atât Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Unifarm cât și Direcțiile de Sănătate Publică.

„Cred că cea mai mare problemă pe care o văd în acest moment este politizarea sistemului”, afirmă ministrul Sănătății”, afirma Tătaru, pe 2 iunie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`