Teama de un al doilea val de infecții cu coronavirus a condus la închiderea a șase piețe din Beijing, vineri, în timp ce India, unde restricțiile de carantină au fost relaxate chiar în această săptămână, a înregistrat un număr record de cazuri de COVID-19 confirmate într-o singură zi, iar mai multe state din SUA susțin că paturile din spitalele lor se ocupă tot mai rapid, potrivit Reuters.
În ultimele zile, mai mulți oficiali din sectoarele sanitare de pe glob și-au exprimat îngrijorarea că anumite țări, care resimt din plin impactul economic generat de criza COVID-19, ar putea relaxa restricțiile prea repede, iar coronavirusul s-ar putea răspândi în marja protestelor auto-revendicate drept anti-rasiste.
„Trebuie să fim pregătiți să retragem relaxare de măsuri dacă e nevoie”, a afirmat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, după ce a îndemnat cele 27 de state membre să meargă înainte cu testarea populației, pe măsură ce redeschid școlile și afacerile.
În China, țara din care provine noul coronavirus, capitala Beijing a contabilizat primele cazuri de COVID-19 după o pauză de 56 de zile. Autoritățile au închis total sau parțial șase piețe, care fuseseră vizitate recent de două dintre persoanele infectate.
India a redeschis cea mai mare parte a transportului public, birourile și centrele comerciale în această săptămână, după aproape 70 de zile de carantină, deși unii actori din domeniul sanitar au avertizat că țara era încă departe de momentul potrivit pentru un astfel de demers.
Bilanțul oficial de 8.498 de decese este văzut drept unul relativ mic, dar ministerul indian al sănătății a anunțat, vineri, că aproape 11.000 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate într-o singură zi, un record negativ, iar majoritatea îmbolnăvirilor au fost descoperite în Delhi, Mumbai și Chennai. Potrivit Worldometer, în prezent, India are circa 309.000 de pacienți diagnosticați cu infecție cu coronavirus.
În Turcia, principala asociație medicală susține că relaxarea restricțiilor din 1 iunie a venit prea devreme, deși bilanțul zilnic al deceselor a scăzut undeva la în jur de 20, în ultimele săptămâni.
„Se vorbește despre când ne va lovi al doilea val, dar noi încă nu am fost în stare să trecem de primul val”, susține Cavit Isik Yavuz, membră a echipei de cercetare privind noul coronavirus de la Turkish Medics Association (n.r. – asociația medicilor turci).
Deși numărul noilor infecții continuă să scadă în Europa, mai mulți specialiști văd un oarecare risc și susțin că evenimentele post-carantină ar putea impune noi restricții. Reamintim că România se pregătește și ea de o nouă relaxare, în 15 iunie, dar președintele Klaus Iohannis a îndemnat la prudență și a explicat că se impune prelungirea stării de alertă.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) prognozează o accelerare moderată în Europa următoarelor săptămâni, care ar putea pune rapid sub presiune sistemele sanitare dacă nu sunt luate măsurile corespunzătoare. Demersurile guvernamentale de control ar putea inversa trendul în două, trei săptămâni, spune forul.
În acest context, Andrea Ammon, directorul ECDC, a subliniat importanța de a păstra măsurile de distanțare socială și igiena.