NATO a intrat într-un parteneriat mai strâns cu Ucraina, care avea de acum statut de partener de oportunități sporite în relația cu Alianța. În baza noilor relații, Kievul va putea participa la mai multe programe și exerciții, urmând să aibă un acces mai mare la informațiile clasificate ale blocului militar.
Printr-un comunicat de presă emis vineri, NATO a explicat că Ucraina a oferit sprijin în operațiunile Alianței, inclusiv în Afganistan și Kosovo. Statele aliate pun un mare preț pe această contribuție – și nici măcar pandemia de COVID-19, care a afectat și Ucraina, nu schimbă acest lucru – care demonstrează angajamentul ucrainean față de securitatea euroatlantică.
„Această decizie este o recunoaștere a contribuțiilor ferme făcute de Ucraina la misiunile NATO, demonstrând angajamentul continuat al Alianței față de parteneriatele sale, în ciuda pandemiei de COVID-19”, a afirmat Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO.
Ucraina devine, astfel, unul dintre cei șase parteneri de oportunități sporite în relația cu NATO (Enhaced Oportunities Partners), alături de Australia, Finlanda, Georgia, Iordan și Suedia. Fiecare dintre ei are o relație consolidată cu blocul militar, care vizează zone de interes comun.
Statutul Ucrainei de partener de oportunități sporite nu va influența în niciun fel deciziile cu privire la aderarea sa în cadrul blocului militar. Aliații NATO vor continua să încurajeze și să sprijine Ucraina în eforturile sale de reformă, inclusiv în sectorul de securitate națională și apărare, dar și în lupta sa pentru combaterea corupției.
La începutul acestei săptămâni, secretarul general Jens Stoltenberg prezenta documentul programatic „NATO 2030”, în care își exprima viziunea privind viitorul Alianței în următorii 10 ani. Strategia face apel la o mai bună convergență politică, oferind-o drept exemplu pozitiv pe cea militară.
„În decembrie anul trecut, lideriiNATOmi-au cerut să fac Alianța și mai puternică. Să ne asigurăm că suntem eficienți politic pe cât suntem militar, precum și că rămânem pregătiți astăzi pentru a ne confrunta cu provocările de mâine. Aceasta este o șansă să reflectăm asupra locului în care vedem Alianța peste 10 ani și cum vom continua să ne menținem în siguranță într-o lume ceva mai nesigură. Prin urmare, astăzi, sunt bucuros să lansez refecția mea cu privire laNATO2030”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general alNATO.
El a explicat că pandemia de „COVID-19 ne-a schimbat viețile în moduri pe care ni le-am fi putut imagina cu greu și a amplificat trendurile existente, dar și tensiunile din punct de vedere al securității noastre. Rusia își continuă activitățile militare neclintită. ISIS și alte grupuri teroriste au prins un nou elan. Atât actori statali, cât și non-statali promovează dezinformarea și propagandă, iar ridicarea Chinei schimbă în mod fundamental echilibru global de putere, întețind cursa pentru supremație economică și tehnologică, multiplicând amenințările la adresa societăților deschise și a libertăților individuale, intensificând competiția asupra valorilor noastre și a modului nostru de viață”. De altfel,NATOa fostimplicatăîn lupta globală cu criza provocată de noul coronavirus și efectele sale.