CORONAVIRUS | Ludovic Orban: Dacă Parlamentul respinge starea de alertă, riscul unui nou val epidemic este foarte mare

CORONAVIRUS | Ludovic Orban: Dacă Parlamentul respinge starea de alertă, riscul unui nou val epidemic este foarte mare
Foto: Inqum Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că dacă Parlamentul va respinge prelungirea stării de alertă și după 15 iunie, atunci riscul unui nou val al epidemiei de coronavirus va crește substanțial, deoarece autoritățile nu vor mai avea pârghiile legale pentru a asigura respectarea regulilor de prevenire a răspândirii COVID-19. La rândul său, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a dat asigurări că autoritățile sunt pregătite și pentru cazul în care numărul de infectări va crește, după noile măsuri de relaxare din 15 iunie.

Ludovic Orban: Dacă Parlamentul respinge starea de alertă, riscul unui nou val epidemic este foarte mare

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că decizia de a fi prelungită starea de alertă a fost luată în urma consultărilor cu specialiștii, scopul fiind ca și pe viitor autoritățile să poată impune regulile menite să protejeze sănătatea populației. Dacă parlamentarii vor vota împotrivă, „riscul unui nou val epidemic este foarte mare”, a avertizat Orban.

„Sunt convins că reprezentanţii cetăţenilor în Parlamentul României vor mai reflecta. Decizia de prelungire a stării de alertă nu este o decizie politică, ci una care trebuie luată în baza unor considerente ce ţin de sănătatea publică”, a declarat, vineri, șeful Guvernului.

Orban a insistat că guvernanții nu au luat de capul lor decizia de a prelungi starea de alertă și după 15 iunie, ci s-au consultat întâi cu specialiștii. Astfel, autoritățile vor putea impune și pe viitor regulile menite să protejeze sănătatea oamenilor.

„Prelungirea stării de alertă e indispensabilă pentru a putea asigura respectarea măsurilor, altfel nu vom avea pârghii. Dacă Parlamentul respinge starea de alertă, riscul unui nou val epidemic este foarte mare, pentru că autorităţile vor fi lipsite de instrumente, de pârghiile legale de care au nevoie pentru a putea asigura respectarea regulilor”, a explicat Ludovic Orban.

Nelu Tătaru susține că Guvernul a pregătit contramăsuri, dacă după noua relaxare numărul de infectări cu COVID-19 va crește

La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, i-a îndemnat pe cei care contestă starea de alertă să-și revizuiască atitudinea, căci o relaxare necontrolată a restricțiilor instituite până acum va duce la o creștere a numărului de infectări cu coronavirus.

„Solicit celor reticenţi sau care contestă măsura de alertă să-şi revizuiască un pic atitudinea şi poziţia. Vrem, nu vrem, suntem într-o stare de alertă, decretată sau nu. Realizând că, totuşi, avem cazuri în comunitate şi crescând în ultimele două zile, atunci avem o justificare”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

Joi, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că liderii social-democrați au decis în ședință să nu voteze prelungirea stării de alertă, în cazul în care aceasta va fi în aceeași formă ca până acum. O hotărâre definitivă va fi luată, însă, în viitoarea ședință a Comitetului Executiv PSD, ce va avea loc luni. Ciolacu a precizat că nu vrea să mai facă achiziții publice făcute fără licitații sau angajări pe posturi cu derogare de la lege, cu argumentul că e stare de alertă din cauza epidemiei de coronavirus.

„În fața unei boli ori ești precaut, ori ești prost”, a afirmat, la rândul său, președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:18 - Armata israeliană l-a ucis pe unul dintre cei mai importanți lideri Hezbollah
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)