CORONAVIRUS | STUDIU: Un medicament pentru pisici ar putea fi eficient împotriva COVID-19

CORONAVIRUS | STUDIU: Un medicament pentru pisici ar putea fi eficient împotriva COVID-19
Foto: pixabay.com

Potrivit unui studiu realizat de către cercetătorii de la Academia de Științe Medicale din China, un medicament utilizat în tratarea unor boli ale felinelor dă rezultate bune, în fază preliminară, împotriva noului coronavirus.

Medicamentul GC376, rezultate încurajatoare împotriva noului coronavirus

Studiul, publicat în arhiva online bioRxiv, menționează medicamentul GC376, utilizat pentru tratarea peritonitei infecțioase feline, o boală felină gravă, cauzată de un coronavirus care nu infectează omul.

În cadrul unui test de laborator, echipa chineză a remarcat că acesta poate bloca în mod eficient multiplicarea virusului COVID-19, văzându-l ca pe „o metodă relativ eficientă și sigură”.

Mai exact, s-a demonstrat că medicamentul felin este capabil să se lege de o importantă enzimă a SARS-CoV-2 (Mpro), care descompune marile proteine ale unui organism în aminoacizi. Noul coronavirus utilizează acești aminoacizi ca elemente de legătură, iar în absența Mpro, COVID-19 nu se poate reproduce.

Așadar, GC376 poate intra în celulele infectate și poate inhiba producția virală, iar medicamentul pentru pisici poate genera un tratament eficient și pentru oameni.

„Dacă un tratament funcționează la pisici există o speranță rațională că va funcționa și la ființele umane. Dar nu există nicio garanție, deoarece oamenii sunt probabil mai sofisticați decât pisicile”, a explicat profesorul Guo Xiaofeng de la Universitatea Agricolă a Chinei de Sud din Guangzhou, citează TodayOnline.

China scoate pangolinul de pe lista medicamentelor tradiționale

Pangolinul, animalul despre care unii spun că a jucat un rol în declanșarea focarului de COVID-19, nu va mai fi autorizat pentru utilizare în medicina tradițională chineză.

China a eliminat părțile corpului de pangolin din lista sa oficială de medicamente tradiționale, a oferind și animalului cel mai înalt nivel al statutului de specie protejată din cauza numărului exemplarelor în scădere.

Pangolinul era utilizat în medicina chineză pentru o serie de afecțiuni, inclusiv tratarea cheagurilor de sânge și stimularea lactației, deși nu există dovezi științifice că au vreo valoare medicamentoasă.

Pangolinul este cel mai traficat din lume. Numai în 2019, mai mult de 130 de tone de părți de pangolin au fost confiscate de autorități, reprezentând până la 400.000 de animale, potrivit cifrelor de la WildAid.

Primul medicament pentru COVID-19 realizat din plante

Cel mai mare producător de medicamente din India, Sun Pharmaceutical Industries Ltd., a demarat o serie de studii de laborator pentru primul medicamentpentru COVID-19realizat din plante, scrie Hindustan Times.

„Terapia AQCH”, create inițial pentru a trata dengue, „a demonstrat un efect antiviral larg” în testele de laborator împotriva coronavirusului, fapt ce dă speranță lumii medicale, mai ales că India este o țară cunoscută pentru realizarea versiunilor ieftine ale medicamentelor dezvoltate în alte țări.

„Rezultatele timpurii pozitive în studiile in vitro și la animale mici i-au conferit Sun Pharma încrederea de a evalua această opțiune de tratament potential”, a declarat Dilip Shanghvi, președintele companiei.

Primul vaccin pentru COVID-19, testat în SUA, are rezultate încurajatoare

Un alt vaccin, dezvoltat de compania Moderna, primul vaccine testat în Statele Unite, a reușit să producă anticorpi protectori într-un grup mic de voluntari sănătoşi, notează Reuters.

Mai exact, o analiză a reacţiei pe opt persoane a arătat că cei care au primit o doză de 100 de micrograme şi o doză de 25 de micrograme au înregistrat niveluri de anticorpi protectori pentru apărare faţă de virus superioare faţă de cei identificaţi în organismul unor persoane care s-au recuperat după infecția cu COVID-19.

„Acestea sunt descoperiri semnificative, dar este faza I a studiului clinic care a inclus numai opt oameni. Această fază a fost destinată siguranţei. Nu eficacităţii”, a declarat dr. Amesh Adalja, expert în boli infecţioase la Johns Hopkins Center for Health Security.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`