Noua Strategie de Apărare a României definește Rusia drept “agresivă”

Noua Strategie de Apărare a României definește Rusia drept “agresivă”
Foto: presidency.ro

Strategia de Apărare Națională propusă de România definește acțiunile Rusiei în Marea Neagră și presupusa respectare a dreptului internațional ca o problemă de securitate – prima sugestie explicită a faptului că Rusiaeste o amenințare încă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează BalkanInsight.

Președintele Klaus Iohannis a prezentat săptămâna trecută, după o ședință CSAT,liniile directoare ale noii Strategii Naționale de Apărare a Țării.

Noua Strategie Națională de Apărare a Țării (SNApT) pentru perioada 2020-2024, avizată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării și trimisă Parlamentului spre aprobare, a fost pregătită având pe agenda internațională cea mai gravă provocare la adresa ordinii internaționale din ultimii 75 de ani – criza sanitară declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2.

În document se menționează „agresiunea” și „încălcarea regulilor dreptului internațional” ale Rusiei, acestea reprezentând, în momentul de față, principalele probleme de securitate ale Bucureștiului.

Strategia abordează chestiuni politice, militare, economice, energetice, sociale și ține cont și de riscurile climatice

Strategia operează cu o relație solidă în cadrul triunghiului de “valori, interese, obiective”.

Astfel, valori precum democrația, drepturile și libertățile cetățenilor și statul de drept se regăsesc în interesul național definit prin garantarea suveranităţii,apărarea şi consolidarea democraţiei constituţionale şi a statului de drept sau protejarea, apărarea şi garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale tuturor cetățenilor şi asigurarea securității și siguranţei lor individuale şi colective și în obiective precum buna funcţionare a justiţiei şi asigurarea ordinii de drept.

De asemenea, interese strategice precum consolidarea Uniunii Europene (UE), a NATO și a relației transatlantice în ansamblu sunt regăsite în obiectivele naționale de securitate.

Comportamentul agresiv al Rusiei, principala amenințare la adresa României

Este pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial cândRomânia se referă oficial la Rusia ca la o amenințare într-un document oficial, a subliniat Radio Europa Liberă.

Strategia de apărare națională prezentată de Iohannis se referă la „atitudinea și acțiunile” Rusiei care „încalcă regulile dreptului internațional”.

Documentul notează, de asemenea, „potențialul unei escaladări a tensiunilor existente [în regiunea Mării Negre] pe fundalul pozițiilor ofensive și al agresiunii Federației Ruse din ultimul an”.

În plus, strategia de apărare națională propusă acuză Rusia că „ia parte la deteriorarea stabilității regionale”.

Potrivit documentului,Rusia și-a consolidat „capacitățile militare ofensive în Marea Neagră” și a creat un sistem capabil să „restricționeze accesul” la Marea Neagră pentru a „contrabalansa” dezvoltarea capacităților NATO de la frontiera estică a alianței.

În concluzie, strategia solicită o „poziție națională de apărare consolidată” care, cu sprijinul țărilor aliate, va descuraja Rusia să persiste cu un astfel de comportament.

Reacția Moscovei la noua Strategie de apărare a României

Moscova a acuzat joi politicienii de la București că plagiază și nu sunt capabili să gândească independent.

Purtătoarea de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat, într-o conferință de presă, că noua strategie de apărare a României prezintă Rusia „în secțiunea amenințări” și a reiterat una dintre tezele favorite ale Rusiei, și anume că Occidentalii aruncă vina în mod gratuit asupra Moscovei.

„Vedem că Bucureștiul a început să plagieze și asta arată că politicienii români nu sunt capabili să gândească independent”, a acuzat Zaharova, adăugând că în acest fel „România contribuie la creșterea tensiunilor și a instabilității în regiune” și este pregătită „să servească alte scheme de confruntare împotriva Rusiei pe seama propriilor lor interese”.

România a condamnat în mod repetat ocuparea Rusiei în peninsula Crimeea,în 2014, și a cerut Moscovei să respecte integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`