CORONAVIRUS | Klaus Iohannis, mesaj pentru întreprinzători: România va beneficia de fonduri europene considerabile. Împreună vom depăși această perioadă critică

CORONAVIRUS | Klaus Iohannis, mesaj pentru întreprinzători: România va beneficia de fonduri europene considerabile. Împreună vom depăși această perioadă critică
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj în cadrul deschiderii ediției 2020 a „Zilei întreprinzătorilor din România”, eveniment organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, în care a vorbit despre problemele generate în economie de epidemia de coronavirus, dar și despre sprijinul acordat de Guvern pentru ca firmele să-și păstreze angajații și să facă investiții. Șeful statului a mai vorbit și despre fondurile europene consistente, majoritatea nerambursabile, pe care le va primi România. În final, acesta și-a manifestat încrederea că lucrurile vor merge spre mai bine dacă va continua dialogul dintre Guvern și companii. Mesajul a fost transmis de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu. Tot joi, premierul Ludovic Orban a vorbit, la debutul ședinței de Guvern, despre pachetele de măsuri pe care le pregătesc miniștrii în sprijinul firmelor afectate de criza COVID-19.

Klaus Iohannis: România va beneficia de fonduri europene considerabile

Președintele Klaus Iohannis s-a referit, la deschiderea ediției 2020 a „Zilei întreprinzătorilor din România”, la problemele puse economiilor naționale de criza COVID-19: probabil că niciun sector nu a rămas neafectat.

Totuși, a comunicat șeful statului, mediul de afaceri și Guvernul au colaborat pentru ca oamenii să nu-și piardă locurile de muncă și, acolo unde s-a putut, aceștia să lucreze online, de acasă.

„Astfel, au fost găsite soluții pentru șomajul tehnic, pentru asigurarea lichidității în economie, cât și pentru suspendarea unor obligații ale celor afectați de criză”, a transmis Iohannis, prin intermediul consilierului prezidențial Cosmin Marinescu.

Klaus Iohannis a ținut să laude întreprinzătorii pentru că au găsit forța de a se adapta acestei situații speciale, în ciuda presiunii pe economie și a incertitudinilor ce persistă în funcționarea piețelor.

Acesta a criticat apoi fosta guvernare PSD, pentru că a lăsat într-o situație precară administrația publică, finanțele și încrederea românilor în instituții. În schimb, actualul Executiv demonstrează că există soluții de sprijin pentru companii.

Iohannis s-a referit apoi la colaborarea dintre Guvern și mediul de afaceri pentru depășirea crizei COVID-19 și a dat asigurări că acest dialog va continua.

Președintele României a ținut apoi să dea și o veste bună: țara noastră va beneficia de „fonduri europene considerabile, în mare parte nerambursabile”. Asta înseamnă, însă, că trebuie ca autoritățile să pregătească foarte bine proiectele.

„Un nou model economic pentru țara noastră înseamnă accelerarea digitalizării, securitate energetică, investiții în infrastructură și dezvoltarea de competențe relevante pentru piața muncii. Acestea sunt doar câteva dintre direcțiile de dezvoltare pentru care Guvernul acordă o importanță sporită contribuției mediului de afaceri.

Aceste direcții de dezvoltare vor conduce la creșterea competitivității economice a României. Flexibilizarea pieței muncii, inclusiv prin finanțarea unor scheme de adaptare a programului de muncă, precum și gestionarea riscurilor de șomaj sunt obiective care depind, în ultimă instanță, nu doar de cadrul de reglementare, ci și de deciziile dumneavoastră, ale întreprinzătorilor”, a mai transmis președintele, prin intermediul lui Marinescu.

În final, președintele Klaus Iohannis a pus din nou accent pe investiții și protejarea locurilor de muncă și și-a mnaifestat convingerea că, prin colaborare, această perioadă critică va fi depășită: „Sunt convins că, împreună, vom reuși să depășim această perioadă critică și să creștem șansele de succes ale României antreprenoriale!”

Ludovic Orban, despre pachetele de măsuri pregătite de Guvern în sprijinul firmelor

Joi, la debutul ședinței de Guvern, premierul Ludovic Orban a dat detalii despre o serie de măsuri pe care le pregătesc miniștrii în sprijinul economiei și mediului de afaceri.

Acesta a vorbit despre investiții consistente mai ales în infrastructura de transport, dar și despre ajutor concret dat firmelor, pe lângă programul IMM Invest.

„Obiectivul nostru e ca în următorii doi ani să dăm drumul la aproape toate proiectele de care are nevoie România, pentru a-și asigura suportul indispensabil pentru dezvoltarea economică. Obiectivul meu e ca, în maxim 5 ani, România să depășească Produsul Intern Brut pe cap de locuitor mediu la nivel european și, evident, venitul mediu pe care-l înregistrează cetățenii la nivel european. Acest lucru se va baza pe piloni foarte solizi”, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`