CORONAVIRUS | Franța: Anchetă privind responsabilitatea autorităților în gestionarea crizei COVID-19

CORONAVIRUS | Franța: Anchetă privind responsabilitatea autorităților în gestionarea crizei COVID-19
Foto: pixabay.com

O investigație privind managementul autorităților franceze în criza generată de pandemia de noul coronavirus a fost demarată, anunță procurorul Rémy Heitz, scrie ziarul Le Figaro.

Plângeri privind răspunsul autorităților din Franța față de pandemia de coronavirus

Aproximativ 60 de plângeri de la persoane fizice, sindicate sau asociații au fost trimise către Parchetul din Paris, vizând fie pe directorul general al Sănătății, Jérôme Salomon, fie Ministerul Muncii.

„Scopul acestei anchete judiciare va fi stabilirea proceselor de luare a deciziilor implementate în timpul crizei de sănătate pentru a descoperi orice infracțiuni care ar fi putut fi comise”, a declarat Rémy Heitz despre ancheta demarată, ce va reuni 14 proceduri specifice plângerilor de la asociații, organizații sindicale și alte reclamații.

„Dacă există defecțiuni penale, acestea vor fi, cel mai probabil, greșeli neintenționate. Or legea stabilește condiții precise pentru stabilirea acestor infracțiuni: necesită dovedirea unei ‘culpe calificate’, care nu este doar o imprudență sau neglijență”, a precizat procurorul.

În opinia sa, Ancheta va rezulta cu crearea unui fond documentar comun, privind starea cunoștințelor științifice despre boală, teste, măști și toate elementele pandemiei de COVID-19.

„Pentru acest tip de infracțiuni, Codul Penal spune că trebuie să evaluăm responsabilitățile factorilor de decizie, în ceea ce privește mijloacele și cunoștințele pe care le aveau la momentul luării deciziilor”.

Ancheta privind responsabilitatea autorităților, o „situație istorică”

Procurorul Parisului cataloghează această anchetă drept o „situație istorică”.

„Este prima dată când au fost depuse plângeri în timp ce criza este în plină desfășurare. Până acum, în cazurile majore de sănătate publică, justiția a intervenit a posteriori”, a remarcat Rémy Heitz.

Cu toate acestea, ancheta nu îl vizează pe șeful statului, care nu este responsabil din punct de vedere penal, nici pe membrii guvernului.

Franța, pregătiri pentru al doilea val de COVID-19

Președintele Consiliului Științific din Franța, Jean-François Delfraissy, a precizat că Franța nu va mai impune o altă blocare generală a țării, în cazul venirii unui al doilea val de COVID-19.

Cu toate acestea, o strategie pentru lunile următoare este deja în pregătire.

Imunologul a acordat un interviu jurnalului francez Le Parisien, în care a prezentat cele patru scenarii posibile cu care guvernul se confruntă în restul anului 2020:

– virusul dispare sau rămâne la niveluri foarte scăzute,

– un al doilea grup critic apare ca cel din Mulhouse la începutul epidemiei,

– o deteriorare lentă a situației generale din toamnă, cu mai multe spitalizări

– revenirea la o situație critică a infecțiilor și a presiunii spitalicești

Indiferent de situația în care se va afla Franța, o blocare generală a țării nu va mai fi luată în calcul, spune Delfraissy.

„Prima dată, a fost esențial, nu am avut de ales, dar prețul pe care trebuie să îl plătim este prea mare. Cu siguranță populația nu ar accepta-o, consecințele economice ar fi majore și, chiar din punct de vedere al sănătății, acest lucru nu este de dorit – nu uitați că, în afară de COVID, au fost toți ceilalți pacienți care au avut întârzieri în diagnosticare în această perioadă”, a precizat acesta, estimând că, posibil, unele zone ar putea vedea restituirea măsurilor de blocare dacă prezintă un „grup” de cazuri.

„Sunt ferm convins că, dacă va începe din nou, va începe din nou în regiunea Paris”.

La începutul focarului, Franța a suferit unul dintre cele mai ridicate niveluri de infecții și decese din Europa, deși blocarea strictă la nivel național a scăzut numărul cazurilor, iar cifra de decese a Franței se situează acum la peste 29.000, sub cea a Regatului Unit și a Italiei. Peste 155.000 de cazuri de coronavirus au fost confirmate în Franța, până în prezent.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`